2013. február 4., hétfő

(Vad)sonkával töltött fürjtojásos tekercs


A hétvégén készítettem az ivói (Ivó) Honor villában, ahol 3 napot töltöttünk az erdélyi konyhás csapattal. Többek között bárányból és vadhúsokból sütöttünk-főztünk, jókat ettünk, illetve fotóztunk és nagyon sokat szórakoztunk.
Elkészíthető más fajta sonkából is, úgy is nagyon finom.

Hozzávalók:


A tésztához: 

  • 75 dkg liszt 
  • 1 tojás+ 2 tojássárgája
  • kb 4 dl tej
  • 0,75 dl olaj 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 2 evőkanál só 
  • 3 dkg élesztő 
A töltelékhez: 
  • 30-40 dkg füstölt (vad)sonka, pl szarvas
  • 30 fürjtojás
  • 10 dkg vaj 
  • kb 6 szál újhagyma zöldje 

Elkészítése:

  • Az élesztőt 1 dl langyos tejben elmorzsoljuk a cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, és langyos helyre téve a duplájára kelesztjük. 
  • Közben a tojásokat 4-5 perc alatt keményre főzzük, és meghámozzuk.
  • A hólyagos tésztát lazán átyúrjuk, további 15-20 percig kelesztjük, majd két részre osztjuk.
  • Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk apróra vágott sonkával, zöldhagymával.
  • A tojásokat az egyik, hosszanti oldalára sorakoztatjuk, majd feltekerjük.
  • Kb másfél újjnyi vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire helyezzzük, és langyos helyen kb 20 percig kelesztjük.
  • Ekkor megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük.
  • Salátaágyon remekül mutat.


7 megjegyzés:

sedith írta...

A hasunkba meg remekül passzol! :) Nagyon finom!!!

Edó írta...

:)))köszi druszám!

Kati írta...

Látom mindenki beindult:) Nagyon jók lettek ezek a fotók, s a tekercsedből legalább hármat elfogyasztottam:)

Edó írta...

Örülök,hogy neked is ízlett Kati!Egészségedre:)

Adél írta...

Ez nagyon finom volt, szerette is mindenki:)

Edó írta...

Igen,és én nagyon örültem neki :)

Edó írta...

Igen,és én nagyon örültem neki :)