Meggymártást készítettem, a maradék meggyből pedig süteményt sütöttem.
Természetesen igyekeztem egészségesre, diétásra készíteni, bár a zselatin miatt nem éppen egy egészséges kategória. Diétásnak viszont diétás, és ha a teljes értékű alapanyagokat vesszük, akkor azt gondolom még így is nagyon jól állunk.
Épp volt kéznél kókusztejem, így a piskótát abból sütöttem. S hogy a rostbevitelt fokozzam (no meg kíváncsi is voltam, hogyan debütál a lenmagliszt egy piskótában), a teljes kiörlésű liszthez lenmaglisztet is adtam. Tojás nélkül készült.
Nagyon finom, bár a kókusztejes piskóta lenmagliszttel nem éppen egy megszokott kategória ízben sem.
Bevállalósaknak ajánlom :)
Hozzávalók:
A piskótához (vegán):
- 20 dkg teljes kiörlésű liszt
- 5 dkg lenmagliszt
- 3 dl kókusztej
- 6 evőkanál olaj
- 15 dkg nyírfacukor
- negyed citrom leve
- 1 tasak sütöpor (10 g)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál vanília aroma
A joghurtos krémhez:
- 1 nagy doboz zsírszegény tejföl (375 g)
- 1 nagy doboz zsírszegény natőr joghurt (375 g)
- 15 dkg nyírfacukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tasak zselatinpor (20 g)
A tetejére:
- 30 dkg fagyasztott meggy
- 5 dkg nyírfacukor
- 0,5 l folyadék (a meggy leve+víz)
- 2 tasak tortazselé (20 g)
Elkészítése:
- Előző este a meggyet egy szűrőedénybe tesszük, alá pedig egy másik edényt helyezünk, hogy a levét felfogjuk. Hagyjuk kiolvadni.
- A kókusztejet a cukorral, az olajjal, a citromlével, meg a vaníliával mixerrel kikavarjuk.
- Hozzáadjuk a sütőporral és a szódabikarbónával elkevert liszteket, összekavarjuk, és a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
- 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
- A krémhez először 1 dl joghurtot elkeverünk a zselatinporral, és lassú tüzön, kavargatva felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon.
- A többi hozzávalót összekavarjuk, majd a zselatinos joghurtot is hozzáadjuk.
- A krémet a megsült és kihült piskótára öntjük, majd kirakjuk a magozott meggyel, és kevés időre hútőszekrlnybe tesszük, amíg megdermed.
- Közben a meggy levét kipótoljuk vízzel, összekavarjuk a cukorral és a tortazselével, majd lassú tüzön, kavargatva felforrósítjuk (forralni nem szabad!).
- Ráöntjük a megdermedt sütemény tetejére, és hűtőszekrényben hagyjuk kihűlni.
- Éles késsel négyetekre szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése