2013. február 8., péntek

Zöld pesztós csirkemell



A pesztó (pesto) tulajdonképpen szószt, mártást jelent. Zöld pesztót pedig általában valamilyen zöldfűszerből készítünk, de rukkolából is nagyon finom. Az eljárás és a hozzávalók nem változnak.
A petrezselyem pesztó természetesen petrezselyemzöldből készül, és remekül illik péládul húsok mellé. A húst ebben az ezestben nem érdemes túlbonyolítani, mert a zöld szósz adja meg a karakteres ízét.

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell filé (kb 1 kg
  • 3 dkg vaj 
  • só, őrölt bors 
  • sütőzacskó 

A petrezselyem pesztóhoz:

  • 1 csokor petrezselyemzöld 
  • 1 cikk fokhagyma 
  • 2 evőkanál pirított dió (vagy fenyőmag)
  • 1dl extraszűz olívaolaj 
  • 2 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • só, őrölt bors

Elkészítése:

  • A csirkemellet megmossuk, mindenik darabot félbe vágjuk, és az esetleges nemkívánatos részeket eltávolítjuk. 
  • A darabokat besózzuk és borsozzuk, sütőzacskóba helyezzük a vajdarabkákkal együtt, majd a zacskó száját bekötjük. 
  • Néhány helyen meglyukasztjuk, és 200 fokos sütőben 45 perc alatt puhára pároljuk. 
  • A zöld szószhoz a hozzávalókat összeturmixoljuk, majd a szeletekre vágott hús mellé kínáljuk. Zöldborsós párolt rizst kínálhatunk mellé.
  • Tipp: A szószhoz kevés vizet is adhatunk, hogy jobban turmixolható legyen. Parmezán sajt helyett másfajta kemény sajtot is használhatunk.

2 megjegyzés:

Adél írta...

Edó, annyira étvágygerjesztő!!!

Edó írta...

:))örülök,Adél!