A kenyér töltve nemcsak remek reggeli, vagy uzsonna lehet, de ünnepeken is helye van az asztalon. Főképp savanyú káposztával töltve igazán finom és különleges. Számomra eddig ez a legfinomabb változat, bár egy kicsivel több tölteléket is elbírt volna.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg kenyérliszt
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 0,5 dl olaj
- 3,20 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg füstölt sajt
- 15 dkg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt sonka
- 1 tojás
- kevés köménymag
Elkészítése:
- A tésztához valókból először kelt tésztát készítünk: az élesztőt 1 dl tejben elmorzsoljuk a cukorral, és letakarva hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávaólval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor mindezt elvégzi helyettünk.
- A sonkát apró kockára, a káposztát vékony csíkokra vágjuk, és a sajtot lereszeljük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal.
- Az egyik felére, hosszában rászórjuk a sonkát, a sajtot, majd a káposztát. Felcsavarjuk, és a két végét aláhajtjuk.
- Tepsire helyezzük, és újrakelesztjük, majdnem a duplájára.
- Ekkor lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.
2 megjegyzés:
Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!
Éhes vagy ejsze? :P
Megjegyzés küldése