2013. február 13., szerda

Töltött kenyér



A kenyér töltve nemcsak remek reggeli, vagy uzsonna lehet, de ünnepeken is helye van az asztalon. Főképp savanyú káposztával töltve igazán finom és különleges. Számomra eddig ez a legfinomabb változat, bár egy kicsivel több tölteléket is elbírt volna.

Hozzávalók:

A tésztához: 


  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 evőkanál só 
  • 1 teáskanál cukor 
  • 0,5 dl olaj 
  • 3,20 dl tej 
  • 2,5 dkg friss élesztő 
A töltelékhez: 

  • 5 dkg puha vaj 
  • 10 dkg füstölt sajt 
  • 15 dkg savanyú káposzta 
  • 15 dkg füstölt sonka 
A kenéshez és a szóráshoz: 

  • 1 tojás 
  • kevés köménymag
Elkészítése:

  • A tésztához valókból először kelt tésztát készítünk: az élesztőt 1 dl tejben elmorzsoljuk a cukorral, és letakarva hagyjuk felfutni. Ezután a többi hozzávaólval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd a duplájára kelesztjük. Ha van kenyérsütő gépünk, akkor mindezt elvégzi helyettünk.
  • A sonkát apró kockára, a káposztát vékony csíkokra vágjuk, és a sajtot lereszeljük. 
  • A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, és megkenjük olvasztott vajjal. 
  • Az egyik felére, hosszában rászórjuk a sonkát, a sajtot, majd a káposztát. Felcsavarjuk, és a két végét aláhajtjuk. 
  • Tepsire helyezzük, és újrakelesztjük, majdnem a duplájára. 
  • Ekkor lekenjük felvert tojással, megszórjuk köménymaggal, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Most jól jönne belőle egy hatalmas adag!

Edó írta...

Éhes vagy ejsze? :P