Finom és laktató, illetve különleges a szarvascombbal töltött rétes, a gyümölcsös sajtmártás pedig nagyon jól illik hozzá. Vadhús helyett sertés darálthússal, vagy csirkével is készíthetjük.
Hozzávalók:
- 8 réteslap
- 10 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg szarvascomb
- 1 fej hagyma
- 1 tojás
- őrölt színes bors
- néhány szem borókabogyó
- só
- mangalicazsír(vagy sertés) a sütéshez
A mártáshoz:
- 3 dl főzőtejszín
- 125 g lágy, penészes sajt (camembert)
- 3-5 dkg friss vagy fagyasztott szeder
- kevés őrölt színesbors
- esetleg só
Elkészítése:
- Az apróra vágott hagymát egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a borókabogyóval ledarált szarvashúst, és egy kevés borssal ízesítve megpároljuk.
- Amikor a ragu langyosra hűlt, hozzákavarjuk a nyers tojást, illetve megsózzuk.
- Négy réteslapot egymásra helyezünk úgy, hogy előtte mindeniket megkenjük olvasztott vajjal. Ezután 4 egyenlő részre vágjuk, és mindenik szélére egy kevés tölteléket helyezünk. A két szélét ráhajtjuk, és feltekerjük tekercsnek. A másik négy réteslappal ugyanígy járunk el.
- Összesen nyolc töltött batyunk lesz, melyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk, a tetejüket lekenjük vajjal, és 200 fokos sütőben15-20 perc alatt pirosra sütjük.
- A mártáshoz a tejszínt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott sajtot, és lassú tüzön addig kavargatjuk, amíg a sajt felolvad. Ekkor kevés borrsal, szükség szerint sóval ízesítjük, és a szedret (a fagyasztottat nem szükséges kiolvasztani) is belekavarjuk. Hagyjuk langyosra hűlni, hogy kellőképpen besűrűsödjön.
- A rétesbatyukat a gyümölcsös sajtmártással tálaljuk.
Megj: A vadhúst felhasználás előtt érdemes pácolni, hogy a rostok fellazuljanak. Ehhez pl. petrezselyemgyökeret, sárgarépát, fokhagymacikket, néhány szem egészborsot, hagymafejet, babérlevelet egy kevés vízben felfőzünk, majd kihűtjük, és egy- vagy több napra ebben pácoljuk a húst. Felhasználás előtt a húst papírtörlővel leitatjuk.
Olajos pácot is készíthetünk, ehhez egy kevés mustárt olajjal elkeverünk, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel ízesítjük. Ezzel kenjük be a húst, majd zacskóba szorosan becsoamgoljuk, és hűtőszekrényben érleljük.
Tipp: Szeder helyett áfonyát, málnát is használhatunk.
Olajos pácot is készíthetünk, ehhez egy kevés mustárt olajjal elkeverünk, és tetszés szerinti zöldfűszerekkel ízesítjük. Ezzel kenjük be a húst, majd zacskóba szorosan becsoamgoljuk, és hűtőszekrényben érleljük.
Tipp: Szeder helyett áfonyát, málnát is használhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése