2017. február 17., péntek

Sárgarépa-narancs krémleves fetás-olívás pirítóssal



Hozzávalók: 
  • 70 dkg sárgarépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 narancs
  • 2 vöröshagyma
  • 2 cikk fokhagyma
  • 1 csilipaprika
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 1 babérlevél
  • 25 dkg fetasajt
  • 12 dkg mag nélküli fekete olívabogyó
  • só, őrölt bors
  • kevés cukor
  • szárított oregánó és kakukkfű
  • rozskenyér a tálaláshoz

Elkészítése: 

  • 2 evőkanálnyi olívabogyót karikára vágunk, a többit apróra vágjuk. 1 narancsot forró vízzel alaposan megmosunk, a héját lereszeljük. 
  • Kevés narancshéjat félreteszünk, a többit összekavarjuk a kockára vágott sajttal, apróra vágott olívabogyóval, illetve egy kevés oregánóval.
  • Mindkét narancs levét kifacsarjuk. 4 evőkanál olívaolajat forrósítunk egy fazékban, és megpirítjuk rajta az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a hámozott, szeletekre vágott sárgarépát, a kockára vágott krumplit, illetve a szeletekre vágott fokhagymát és csilit. Hozzáadjuk a narancslevet, babérlevelet, kevés kakukkfüvet, ételízesítőt, majd sózzuk és borsozzuk. Felöntjük 1 l forró vízzel, és 25 percig főzzük. 
  • Személyenként 1 szelet rozskenyeret sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. Mindkét oldalát meglocsoljuk olajjal, és 180 fokos sütőben kb 8 percig sütjük. 
  • A levesből a babérlevelet kiszedjük, összeturmixoljuk, és a maradék olajat belekavarjuk. Sóval, cukorral, és őrölt borssal ízesítjük. 
  • A levest tálaláskor megszórjuk a karikára vágott olívabogyóval, narancshéjjal, oregánóval, őrölt borssal. Fetás-olívás pirítóssal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: