Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 3,5 dl langyos tej
- 4 tojássárgája
- 0,5 dl rum
- 3,5 dkg friss élesztő
- 7 dkg vaj
- 1 l napraforgó olaj a sütéshez
A díszítéshez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál vaj
- kevés csokoládé reszelék
Elkészítése:
- Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral elkavarjuk, majd meleg helyre téve, felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, kb másfél ujjnyira kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Mindenik közepéből kisebb köröket vágunk ki, hogy a fánk lyukas legyen.
- A maradék tésztákat összegyúrjuk, újranyújtjuk, vágjuk.
- A fánkokat 15 percig kelni hagyjuk, közben egy edényben olajat forrósítunk. Oldalanként kb fél percig sütjük, majd konyhai papírral bélelt tálra kiszedjük.
- Az apróra tördelt csokoládét a vajjal egy tálban összeolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz fölött). Minden fánkot csokoládéba mártunk, és megszórjuk csokoládéforgáccsal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése