2017. január 11., szerda

Csokoládés fánk




Hozzávalók: 

  • 60 dkg liszt
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3,5 dl langyos tej 
  • 4 tojássárgája
  • 0,5 dl rum
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 1 l napraforgó olaj a sütéshez


A díszítéshez:

  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál vaj
  • kevés csokoládé reszelék



Elkészítése: 

  • Az élesztőt 1 dl langyos tejben a cukorral elkavarjuk, majd meleg helyre téve, felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, megdagasztjuk, és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, kb másfél ujjnyira kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. Mindenik közepéből kisebb köröket vágunk ki, hogy a fánk lyukas legyen. 
  • A maradék tésztákat összegyúrjuk, újranyújtjuk, vágjuk. 
  • A fánkokat 15 percig kelni hagyjuk, közben egy edényben olajat forrósítunk. Oldalanként kb fél percig sütjük, majd konyhai papírral bélelt tálra kiszedjük. 
  • Az apróra tördelt csokoládét a vajjal egy tálban összeolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz fölött). Minden fánkot csokoládéba mártunk, és megszórjuk csokoládéforgáccsal.

Nincsenek megjegyzések: