2016. április 7., csütörtök

Túrós rétes eperszósszal


Mindenféle rétes, köztudottan, a kedvencem. Szeretek a rétesek mellé különféle önteteket is készíteni, főként friss gyümölcsből. Ez a túrós változat finom, könnyű, nálunk mindenki nagyon szerette.

Hozzávalók:

A rétestésztához:
  • 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál olaj
  • 80 ml langyos víz
  • csipetnyi só
A túrós töltelékhez:
  • 1 kg tehéntúró (zsírszegény)
  • 12 dkg (nyírfa)cukor
  • 2 tojás
  • 8 evőkanál búzadara (gríz)
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
Az eperszószhoz:
  • 50 dkg eper
  • 10 dkg (nyírfa)cukor
  • 0,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:


  • A rétestésztát elkészítjük az itt leírtak szerint. Enyhén lisztezett felületen kinyútjuk, a lehető legvékonyabbra, téglalap alakúra (kb 50x60 cm).
  • A töltelékhez valókat egy tálban kikavarjuk, a vaj kivételével (2 evőkanálnyi búzadarát félreteszünk).
  • Egyenletesen elkenjük a tésztán úgy, hogy a szélein 1-1 cm helyet szabadon hagyunk. Ezeket ráhajtjuk.
  • Hosszanti irányban felcsavarjuk a rétest, és sütőpapírral bélelet tepsire helyezzük.
  • Megkenjük az olvasztott vaj felével, és 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) kb 35-45 percig sütjük.
  • Miután megsült, rögtön forrón lekenjük a maradék vajjal.
  • Közben elkészítjük az eperszószt: megpucoljuk és megmossuk az epret, darabokra vágjuk, és egy edényben a cukorral felforraljuk. Egy kevés epret kiveszünk belőle, a többit pedig összeturmixoljuk.
  • A hideg tejszínt elkeverjük a keményítővel, az eperhez adjuk, és kavargatjuk, amíg besűrűsödik. Belekavarjuk a félretett eperdarabokat.
  • A rétest szeletekre vágva kínáljuk langyosan, eperszósszal.

2 megjegyzés:

Juci írta...

Csillagos tízeees!

Edó írta...

Köszönöm Juci drága! :) Puszi