Mindenféle rétes, köztudottan, a kedvencem. Szeretek a rétesek mellé különféle önteteket is készíteni, főként friss gyümölcsből. Ez a túrós változat finom, könnyű, nálunk mindenki nagyon szerette.
Hozzávalók:
A rétestésztához:
- 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
- 1 tojás
- 1 evőkanál olaj
- 80 ml langyos víz
- csipetnyi só
A túrós töltelékhez:
- 1 kg tehéntúró (zsírszegény)
- 12 dkg (nyírfa)cukor
- 2 tojás
- 8 evőkanál búzadara (gríz)
- 6 evőkanál olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
Az eperszószhoz:
- 50 dkg eper
- 10 dkg (nyírfa)cukor
- 0,5 dl tejszín
- 2 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítése:
- A rétestésztát elkészítjük az itt leírtak szerint. Enyhén lisztezett felületen kinyútjuk, a lehető legvékonyabbra, téglalap alakúra (kb 50x60 cm).
- A töltelékhez valókat egy tálban kikavarjuk, a vaj kivételével (2 evőkanálnyi búzadarát félreteszünk).
- Egyenletesen elkenjük a tésztán úgy, hogy a szélein 1-1 cm helyet szabadon hagyunk. Ezeket ráhajtjuk.
- Hosszanti irányban felcsavarjuk a rétest, és sütőpapírral bélelet tepsire helyezzük.
- Megkenjük az olvasztott vaj felével, és 200 fokos sütőben (légkeverésen 180 fok) kb 35-45 percig sütjük.
- Miután megsült, rögtön forrón lekenjük a maradék vajjal.
- Közben elkészítjük az eperszószt: megpucoljuk és megmossuk az epret, darabokra vágjuk, és egy edényben a cukorral felforraljuk. Egy kevés epret kiveszünk belőle, a többit pedig összeturmixoljuk.
- A hideg tejszínt elkeverjük a keményítővel, az eperhez adjuk, és kavargatjuk, amíg besűrűsödik. Belekavarjuk a félretett eperdarabokat.
- A rétest szeletekre vágva kínáljuk langyosan, eperszósszal.
2 megjegyzés:
Csillagos tízeees!
Köszönöm Juci drága! :) Puszi
Megjegyzés küldése