Nemcsak előételnek, de főételnek is beillik ez a sajtos ropogós, ha pédául csalán- vagy spenótfőzelék mellé esszük. Természetesen más főzelékkel, zöldségkörettel, vagy salátával is fogyaszthatjuk, ki mit szeret. De magában, ezzel a paradicsom mártással is finom és laktató.
Hozzávalók:
- 22 dkg vörös lencse
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 8 dkg reszelt parmezán sajt
- 1 hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- 0,5 tesáskanál fűszerpaprika
- só, őrölt bors
- a sütéshez kókuszzsír vagy olívaolaj
A paradicsomszószhoz:
- 1 doboz hámozott paradicsom (konzerv, 80 dkg)
- 1 hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1 szárított csilipaprika (vagy csilipehely)
- 0,5 teáskanál szárított oregánó
- olaj
- só, cukor
Elkészítése:
- A lencsét kb 4,5 dl vízben, 20 perc alatt megfőzzük. Ha ezalatt a lencse nem puhul meg, adhatunk még hozzá vizet.
- A szószhoz egy serpenyőben, forró olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, csilit, és oregánót. Hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot levével együtt, és 15 percig főzzük. Sóval és pici cukorral ízesítjük.
- A kroketthez szintén megpirítjuk olajon az apróra vágott hagymát. Ezután egy tálban összegyúrjuk a lencsével, a liszttel, a reszelt sajttal, fűszerpaprikával, illetve sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
- Kisebb kroketteket formálunk a masszából, majd kókuszzsíron megsütjük, serpenyőben.
- A lencse krokettet paradicsom szósszal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése