2016. április 15., péntek

Parmezános lencse-krokett csilis paradicsomszósszal


Nemcsak előételnek, de főételnek is beillik ez a sajtos ropogós, ha pédául csalán- vagy spenótfőzelék mellé esszük. Természetesen más főzelékkel, zöldségkörettel, vagy salátával is fogyaszthatjuk, ki mit szeret. De magában, ezzel a paradicsom mártással is finom és laktató.

Hozzávalók:

  • 22 dkg vörös lencse
  • 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg reszelt parmezán sajt
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 0,5 tesáskanál fűszerpaprika
  • só, őrölt bors
  • a sütéshez kókuszzsír vagy olívaolaj
A paradicsomszószhoz:

  • 1 doboz hámozott paradicsom (konzerv, 80 dkg)
  • 1 hagyma
  • 1 cikk fokhagyma
  • 1 szárított csilipaprika (vagy csilipehely)
  • 0,5 teáskanál szárított oregánó
  • olaj
  • só, cukor

Elkészítése:

  • A lencsét kb 4,5 dl vízben, 20 perc alatt megfőzzük. Ha ezalatt a lencse nem puhul meg, adhatunk még hozzá vizet.
  • A szószhoz egy serpenyőben, forró olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, csilit, és oregánót. Hozzáadjuk a darabokra vágott paradicsomot levével együtt, és 15 percig főzzük. Sóval és pici cukorral ízesítjük.
  • A kroketthez  szintén megpirítjuk olajon az apróra vágott hagymát. Ezután egy tálban összegyúrjuk a lencsével, a liszttel, a reszelt sajttal, fűszerpaprikával, illetve sóval, borssal, citromlével ízesítjük.
  • Kisebb kroketteket formálunk a masszából, majd kókuszzsíron megsütjük, serpenyőben.
  • A lencse krokettet paradicsom szósszal kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: