2015. szeptember 28., hétfő

Csirke mogyorós szószban, vörös rizzsel


Keleti ízvilágú étel, jóféle izgalmas hozzávalókból. A vörös rizs egészséges és bió, most ismerkedem vele. Nekem spéci a barnarizs jobban ízlik, szerintem jobb az íze, ez a vörös pedig inkább mutatósabb, érdekesebb.Egyszer megéri kirpóbálni :) Persze más fajta rizset is használhatunk ehhez az ételhez.

Hozzávalók: 

  • 25 dkg vörös rizs 
  • 2 csirkemell filé 
  • 2 piros színű paprika 
  • 1 hagyma 
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • darabka gyömbér (kb 5 cm) 
  • 2-3 cikk fokhagyma 
  • 1-2 kisebb piros csilipaprika 
  • 2-3 teáskanál currypaszta (vagy curry por) 
  • 4 dl zöldségalaplé (vagy ételízesítős víz) 
  • 4 dl kókusztej
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 5 dkg sós mogyoró
  • 1 marék bazsalikomlevél
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • A rizset kb háromszoros mennyiségű sós vízben, 30-40 perc alatt megfőzzük. Időközben pótolhatjuk a vizet, ha szükséges. 
  • A húst megmossuk, szárazra töröljük, mindkét csirkemellet félbe vágjuk, majd a darabokat szintén félbevágjuk. Így nyolc darab húst kapunk, és mindeniket sóval, őrölt borssal megszórjuk. 
  • Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a húsdarabokat oldalanként 2 percig pirítjuk, majd kiszedjük. 
  • A visszamaradt zsiradékban megpirtjuk az apróra vágott gyömbért, meg a fokhagymát. Az apróra vágott csilit, curryt, meg a paradicsompürét belekavarjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, meg a vékony csíkokra vágott paprikát. Felöntjük alaplével, kókusztejjel, szójaszósszal, és felfőzzük. Belerakjuk a húst, majd 10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
  • A húst a szósszal tálaljuk, apróra tört mogyóróval, bazsalikommal megszórva. Mellé vörös rizst kínálunk.

Nincsenek megjegyzések: