Egyik legkedveltebb süteményem a rétes, bámilyen töltelékkel. Most az almának van szezonja, így a töltelék is almás lett, mazsolával gazdagítva. A langyos rétes mellé kiváló a selymes vaníliás krém, az elkészíéstől pedig nem kell tartani, nem nehéz :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz)
- 1 tojás
- 2 evőkanál olaj
- fél teáskanál só
A töltelékhez:
- 1,2 kg alma
- 10 dkg cukor
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 7,5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 1 teáskanál őrölt fahéj
A vaníliaszószhoz:
- 3 tojássárgája
- 0,5 l tej
- 18 dkg cukor
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 1 vaníliarúd (vagy 1 tasak bourbon vaníliás cukor)
- porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
- A tésztához valókat egy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva, 30 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
- Egy serpenyőben 5 dkg vajat hevítünk, és kavargatva megpirítjuk a zsemlemorzsát. Félretesszük hűlni.
- A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Meghámozzuk az almát, kivágjuk a magházat, és szeletekre vágjuk. Tálban összekavarjuk a citrom levével, meg héjával, illetve cukorral, fahéjjal, és mazsolával.
- A tésztát erősen lisztezett felületen nagyon vékonyra nyútjuk (kb 40x60 cm).
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a vajas morzsát, majd az alma tölteléket úgy, hogy a széleket üresen hagyjuk. Ezután minden szélét ráhajtjuk, majd a rétest hosszanti irányban óvatosan felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (mivel hosszú, nyugodtan hajlítsuk el), és 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- A sütőből kivéve, megkenjük a maradék olvasztott vajjal.
- Összekavarjuk a tojássárgáját keményítővel, meg 5 evőkanál tejjel, a többi tejet a vaníliával forrni tesszük. Miután felforrt, belekavarjuk a keményítős tojást, és lassú tüzön, kavargatva felfőzzük.
- A rétest langyosan, szeletekre vágva, porcukorral megszórva, vaníliakrémmel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése