2015. szeptember 26., szombat

Almás rétes vaníliaszósszal


Egyik legkedveltebb süteményem a rétes, bámilyen töltelékkel. Most az almának van szezonja, így a töltelék is almás lett, mazsolával gazdagítva. A langyos rétes mellé kiváló a selymes vaníliás krém, az elkészíéstől pedig nem kell tartani, nem nehéz :)

Hozzávalók a tésztához: 
  • 25 dkg liszt (plusz a nyújtáshoz) 
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olaj
  • fél teáskanál só

A töltelékhez: 
  • 1,2 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 7,5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

A vaníliaszószhoz: 
  • 3 tojássárgája
  • 0,5 l tej
  • 18 dkg cukor
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 1 vaníliarúd (vagy 1 tasak bourbon vaníliás cukor) 
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítése: 

  • A tésztához valókat egy tálban kézzel alaposan összegyúrjuk. Fóliába csomagolva, 30 percig pihentetjük szobahőmérsékleten. 
  • Egy serpenyőben 5 dkg vajat hevítünk, és kavargatva megpirítjuk a zsemlemorzsát. Félretesszük hűlni. 
  • A citrom héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  • Meghámozzuk az almát, kivágjuk a magházat, és szeletekre vágjuk. Tálban összekavarjuk a citrom levével, meg héjával, illetve cukorral, fahéjjal, és mazsolával. 
  • A tésztát erősen lisztezett felületen nagyon vékonyra nyútjuk (kb 40x60 cm). 
  • Egyenletesen eloszlatjuk rajta a vajas morzsát, majd az alma tölteléket úgy, hogy a széleket üresen hagyjuk. Ezután minden szélét ráhajtjuk, majd a rétest hosszanti irányban óvatosan felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük (mivel hosszú, nyugodtan hajlítsuk el), és 30-35 perc alatt aranyszínűre sütjük. 
  • A sütőből kivéve, megkenjük a maradék olvasztott vajjal. 
  • Összekavarjuk a tojássárgáját keményítővel, meg 5 evőkanál tejjel, a többi tejet a vaníliával forrni tesszük. Miután felforrt, belekavarjuk a keményítős tojást, és lassú tüzön, kavargatva felfőzzük. 
  • A rétest langyosan, szeletekre vágva, porcukorral megszórva, vaníliakrémmel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: