2015. szeptember 24., csütörtök

Sonkás karaj parmezánszósszal (Saltimbocca)


Egy olasz különlegesség a Saltimbocca, ami hagyományosan borjúszeletből készül, zsályával, pármai sonkával. A borjút én nem szeretem, ezért sertésből készítettem, és prosciutto sonkát használtam, ami nagy kedvencünk. Nagyon erőteljes, ugyanakkor kifinomult ízvilág, hiába, az olaszok nagyon tudnak :)

Hozzávalók (4 személyre):

A húshoz (Saltimbocca): 

  • 60 dkg vékony sertésszelet
  • 6 szelet hajszálvékony füstölt sonka (prosciutto) 
  • 3,5 dkg vaj
  • 12 zsályalevél 
  • 4 evőkanál olívaolaj 
  • 2 evőkanál liszt 
  • só, bors 

A sült krumplihoz: 

  • 80 dkg krumpli 
  • 6 dkg vaj 
  • 5 dkg parmezán sajt 
  • só, őrölt bors 

A sajtszószhoz: 

  • 10 dkg parmezán sajt
  • 1 dl száraz fehérbor 
  • 1 dl hús- vagy zöldségalaplé 
  • 1 dl főzőtejszín 
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. 
  • A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és bevagdossuk úgy, hogy az alját ne vágjuk el. Olvasztott vajjal megkenjük, sózzuk és borsozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és aranyszínűre sütjük. 
  • 10 perc sütés után megszórjuk reszelt parmezánnal, további 10 percig sütjük. 
  • Egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon megpirítjuk a sonkaszeleteket, egy másik serpenyőben pedig vajon zsályát pirítunk. Mindkettőt egy tálba öntjük. 
  • A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal megszórjuk. Mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és a maradék olajon, serpenyőben pirosra sütjük. Kiszedjük, és a bort a serpenyőben felforraljuk. Hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt, és addig főzzük, amíg a felére csökken. Ezután a reszelt sajtot belekavarjuk, sóval, borssal ízesítjük. 
  • A húst tálaláskot leöntjük zsályás vajjal, tetejére sonkadarabokat helyezünk, mellé pedig parmezános sült krumplit kínálunk.

Nincsenek megjegyzések: