Egy olasz különlegesség a Saltimbocca, ami hagyományosan borjúszeletből készül, zsályával, pármai sonkával. A borjút én nem szeretem, ezért sertésből készítettem, és prosciutto sonkát használtam, ami nagy kedvencünk. Nagyon erőteljes, ugyanakkor kifinomult ízvilág, hiába, az olaszok nagyon tudnak :)
Hozzávalók (4 személyre):
A húshoz (Saltimbocca):
A sült krumplihoz:
A sajtszószhoz:
A húshoz (Saltimbocca):
- 60 dkg vékony sertésszelet
- 6 szelet hajszálvékony füstölt sonka (prosciutto)
- 3,5 dkg vaj
- 12 zsályalevél
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál liszt
- só, bors
A sült krumplihoz:
- 80 dkg krumpli
- 6 dkg vaj
- 5 dkg parmezán sajt
- só, őrölt bors
A sajtszószhoz:
- 10 dkg parmezán sajt
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 dl hús- vagy zöldségalaplé
- 1 dl főzőtejszín
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és bevagdossuk úgy, hogy az alját ne vágjuk el. Olvasztott vajjal megkenjük, sózzuk és borsozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és aranyszínűre sütjük.
- 10 perc sütés után megszórjuk reszelt parmezánnal, további 10 percig sütjük.
- Egy serpenyőben, 2 evőkanál olajon megpirítjuk a sonkaszeleteket, egy másik serpenyőben pedig vajon zsályát pirítunk. Mindkettőt egy tálba öntjük.
- A húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval és borssal megszórjuk. Mindkét oldalát lisztbe forgatjuk, és a maradék olajon, serpenyőben pirosra sütjük. Kiszedjük, és a bort a serpenyőben felforraljuk. Hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt, és addig főzzük, amíg a felére csökken. Ezután a reszelt sajtot belekavarjuk, sóval, borssal ízesítjük.
- A húst tálaláskot leöntjük zsályás vajjal, tetejére sonkadarabokat helyezünk, mellé pedig parmezános sült krumplit kínálunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése