2013. február 26., kedd

Zabpehelylisztes teljes kiörlésű zsemle


Ízre és állagra is nagyon meg vagyok elégedve ezzel a zsemlével. Nem is értem, eddig miért nem jutott eszembe, hogy a zabpelyhet lisztnek is használjam, nemcsak nagyon finom, de ezáltal még jobban csökkenteni tudtam a fehér lisztet. Eddig fele-fele arányban vegyítettem a liszteket zsemléknél, kenyrekenél, így viszont a nagy része teljes értékű lisztből készül.


Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg zabpehely + 1-2 evőkanál a szóráshoz
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 3,5 dl víz
  • 2 csapott teáskanál só
  • 1 teáskanál nádcukor vagy méz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2,5 dkg élesztő
Elkészítése:

  • A zabpelyhet lisztté őröljük (pl blnderrel, késes aprítóval stb), majd a többi hozzávalóval együtt kenyérsütőgépbe pakoljuk. Elindítjuk a dagasztás programot, és amikor lejárt, kikapcsoljuk a gépet, majd a tésztát benne hagyjuk a duplájára kelni.
  • Gép hiányában az élesztőt egy kevés vízben a cukorral és az élesztővel elkeverjük, majd letakarva felfuttatjuk.
  • A többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, és a tésztát a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, 9-10 egyforma részre osztjuk (10 dkg-ás darabokra), és egyenként zsemlévé formáljuk.
  • A zsemléket 10-15 perc alatt melege helyen újrakelesztjük, ezután hideg vízzel lekenjük, és zabpehellyel megszórjuk.
  • 180-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

1 megjegyzés:

tücsi írta...

Mostanában nagyon benne vagyok a kenyérsütésben,és most jöhetnek a kiflik-zsemlék. Mostanában vettem zabpehely lisztet, már ki is fogom próbálni. A receptet vittem; köszi:-))