2013. február 11., hétfő

Csicseriborsós csirkefasirt meggymártással


Egyik kedvencem a hús-gyümölcs páros. Ezért is készítettem meggymártást, mellé pedig csirkefasirtot, melyet egy kis csicseriborsóval tettem gazdagabbá. Eléggé száraz lett ilyen formán, a mártással együtt viszont kitűnő. A rukkola saláta pedig épp megtette krumpliköret helyett, nagyon szerettem így együtt!
Kalóriaszegény, tápértékben nagyon gazdag, laktató étel.

Hozzávalók:

  • 45 dkg csirkemell filé
  • 5 dkg csicseribirsó (szárazon mérve)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 evőkanál lenmagliszt (helyette 1 tojás)
  • marék petrezselyemzöld
  • só, bors
  • kókuszzsír a sütéshez
A meggymártáshoz:
  • 15 dkg fagyasztott meggy
  • 2-3 evőkanál nádcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 dl főzőtejszín
  • csipet só
Elkészítése:
  • A csicseriborsót előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap tiszta vízben főni tesszük, fövés közben a vizet időnként pótoljuk (nagyon sokáig kell főzni). Puhára főzzük, majd leszűrjük.
  • A húst, a csicseribosót, a hagymát, meg a petrezselyemzöldet ledaráljuk, hozzáadjuk a lenmaglisztet (vagy a tojást), és sóval, borssal ízesítve összegyúrjuk.
  • A masszából vizes kézzel kisebb gombócokat formálunk, és kókuszzsírban kisütjük.
  • A mártáshoz a meggyet annyi vízben főni tesszük, amennyi éppen csak ellepi. Forrástól számítva 2-3 percig főzzük, közben hozzáadjuk a cukrot, és a sót, majd levesszü ka  tűzről, és összeturmixoljuk.
  • A keményítőt elkeverjük a hideg tejszínnel, lassan a mártáshoz csurgatjuk, majd kavargatva besűrítjük. Ha nem elég édes, adhatunk még hozzá kevés cukrot.
  • A mártást a fasírt mellé tálaljuk, és friss salátával (esetleg krumplipürével) fogyasztjuk.

1 megjegyzés:

Eva írta...

jaaaaajjjjj! nagyon fincsi lehet! pont ezt kivanom most... :-))