2012. október 13., szombat

Sütőtökös brownie



A legfinomabb sütemények közé tartoznak azok a fajták, amelyekbe valamilyen nyers zöldség vagy gyümölcs is kerül. Ettől ugyanis a sütemény tésztája szaftos lesz, még két nap múlva is.
Sütőtök helyett használhatunk sárgarépát, vagy cukkinit is, természetesen nyersen reszelve. A sütemény ízén egyáltalán nem érződik a benne rejlő zöldség, az állaga viszont maga a menyország.
Brownie-ban is nagyszerűen megállja a helyét!
Nagy része még melegen elfogyott, hisz brutál finom.

Hozzávalók:

  • 25 dkg sütőtök
  • 20 dkg étcsokoládé (min.50 %-os kakaótartalmú)
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 6 evőkanál barna nádcukor (vagy barnacukor)
  • 15 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipet só
  • 10 dkg erdei mogyoró (esetleg dió, vagy mandula)
Elkészítése:

  • A sütőtököt nyersen lereszeljük.
  • A csokoládét a vajjal összeolvasztjuk (mikróban, vagy vízgőz felett).
  • Az egész tojásokat mixerrel néhány percig habosítjuk, közben hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát is.
  • A reszelt sütőtököt hozzákavarjuk (lehet mixerrel is), majd az olvasztott csokoládét is óvatosan beleforgatjuk.
  • Végül a sóval és a sütőporral elkevert lisztet is elkeverjük benne.
  • A masszát egy 38x28 cm-es (vagy kisebb), sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 170 fokos sütőben kb 25 perc alatt megsütjük.
  • Akkor jó a tészta, ha a teteje már megkeményedett, de belül még szaftos. Ezt egy hústű, vagy egy hurkapálca segítségével ellenőrizhetjük.
  • Miután langyosra hűlt, szeleteljük.

2 megjegyzés:

HajniZoli írta...

A tavaly sütöttem sütőtökkel pitét, de azt megkellett előre sütni. Érdekes így nyersen, de biztosan finom, szeretjük a brownie-t. Eltettem a receptet, megkóstoljuk:-)

Edó írta...

Igen,a lényeg az,hogy nyersen kerül bele a tésztába,mindenféle zöldség vagy gyümölcs.Mert aztán megsül.