2012. október 21., vasárnap

Bécsi kocka


Nagyon finom, igazi omlós aprósütemény. A tésztát napokkal előtte is el lehet készíteni, hűtőszekrényben tárolni, majd később megsütni.
Csak úgy olvad a szánkban :)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • csipet só
A töltelékhez:

  • 30 dkg őrölt dió + néhány szem a díszítéshez
  • 12 dkg cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma
A csokoládé mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  • A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  • Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb 34x26 cm-es téglalappá nyújtjuk. A lapokat tepsi hátán, 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle elkezd barnulni.
  • Amíg a lapok sülnek, elkészítjük a tölteléket: a tejet a cukorral és az ízesítőkkel felforraljuk, az őrölt dióra öntjük, majd alaposan összekavarjuk, és néhány percig állni hagyjuk.
  • A meleg tölteléket az egyik tésztalapon elsimítjuk, majd a másik lappal beborítjuk, és enyhén összenyomjuk. Miután a sütemény kihűlt, és kellőképpen megpuhult, négyzetekre vágjuk.
  • A csokoládét a vajjal mikróhullámú sütőben, vagy vízgőz felett összeolvasztjuk, és a kockákat félig belemártjuk.
  • A tetejét dióval díszítjük.
Tipp: Zsír helyett használhatunk 20 dkg vajat is.

3 megjegyzés:

Csiperke írta...

Nagyon tetszik! Már megyek is elkészíteni!

Csatlós Erzsébet írta...

Nyami... Amikor a te sütidet olvasom, olyan egyszerűnek tűnik minden... Aztán ott állok a konyhában, gondolkodom, hogy kéne sütni valamit s a végén kibontok egy kekszet. Az is elég jó desszert...

Edó írta...

Csiperke,örülök,hogy tetszik,remélem ízleni fog nektek is:)

Na de Zsozsó!Hát ez tényleg elég egyszerű kategória.Látod,már a piskóta is megy neked:)