Nagyon finom, igazi omlós aprósütemény. A tésztát napokkal előtte is el lehet készíteni, hűtőszekrényben tárolni, majd később megsütni.
Csak úgy olvad a szánkban :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- csipet só
A töltelékhez:
- 30 dkg őrölt dió + néhány szem a díszítéshez
- 12 dkg cukor
- 1,5 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma
A csokoládé mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb 34x26 cm-es téglalappá nyújtjuk. A lapokat tepsi hátán, 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor a széle elkezd barnulni.
- Amíg a lapok sülnek, elkészítjük a tölteléket: a tejet a cukorral és az ízesítőkkel felforraljuk, az őrölt dióra öntjük, majd alaposan összekavarjuk, és néhány percig állni hagyjuk.
- A meleg tölteléket az egyik tésztalapon elsimítjuk, majd a másik lappal beborítjuk, és enyhén összenyomjuk. Miután a sütemény kihűlt, és kellőképpen megpuhult, négyzetekre vágjuk.
- A csokoládét a vajjal mikróhullámú sütőben, vagy vízgőz felett összeolvasztjuk, és a kockákat félig belemártjuk.
- A tetejét dióval díszítjük.
Tipp: Zsír helyett használhatunk 20 dkg vajat is.
3 megjegyzés:
Nagyon tetszik! Már megyek is elkészíteni!
Nyami... Amikor a te sütidet olvasom, olyan egyszerűnek tűnik minden... Aztán ott állok a konyhában, gondolkodom, hogy kéne sütni valamit s a végén kibontok egy kekszet. Az is elég jó desszert...
Csiperke,örülök,hogy tetszik,remélem ízleni fog nektek is:)
Na de Zsozsó!Hát ez tényleg elég egyszerű kategória.Látod,már a piskóta is megy neked:)
Megjegyzés küldése