2012. október 6., szombat

Parti zsemle


Ezek a kis méretű, puha zsemlék jól jöhetnek különféle baráti összejöveteleken, így mindenki olyant választhat, amilyent szeretne. Megkenve, szendvicsnek, vagy ételek mellé kitűnő.
Érdemes viszont dupla adagot készíteni, mert ebből a mennyiségből kb 14 db kicsi zsemle lesz.
Tízóraira is jó választás.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál tejföl
  • 0,5 dl olaj
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • a tetejére tetszés szerint: mák, szezámmag, napraforgómag, tökmag, köménymag, lenmag.
  • a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:

  • A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 1 dl tejet, majd a cukorral és az élesztővel kissé összekavarjuk.
  • Az edényt letakarjuk, és langyos helyre téve az élesztőt feluttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd a tésztát 5 dkg-ás darabokra osztjuk.
  • Egyenkánt cipóvá formáljuk, majd sütőpapíros tepsire téve a duplájára kelesztjük (kb 20 perc).
  • A zsemlék tetejét megkenjük villával felvert tojással, és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
  • 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.

1 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon szépek, csak úgy kelletik magukat a tányéron! :)