Ezek a kis méretű, puha zsemlék jól jöhetnek különféle baráti összejöveteleken, így mindenki olyant választhat, amilyent szeretne. Megkenve, szendvicsnek, vagy ételek mellé kitűnő.
Érdemes viszont dupla adagot készíteni, mert ebből a mennyiségből kb 14 db kicsi zsemle lesz.
Tízóraira is jó választás.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 2 evőkanál tejföl
- 0,5 dl olaj
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- a tetejére tetszés szerint: mák, szezámmag, napraforgómag, tökmag, köménymag, lenmag.
- a kenéshez: 1 tojás
Elkészítése:
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 1 dl tejet, majd a cukorral és az élesztővel kissé összekavarjuk.
- Az edényt letakarjuk, és langyos helyre téve az élesztőt feluttatjuk.
- Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd a tésztát 5 dkg-ás darabokra osztjuk.
- Egyenkánt cipóvá formáljuk, majd sütőpapíros tepsire téve a duplájára kelesztjük (kb 20 perc).
- A zsemlék tetejét megkenjük villával felvert tojással, és megszórjuk tetszés szerinti magvakkal.
- 200 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
1 megjegyzés:
Nagyon szépek, csak úgy kelletik magukat a tányéron! :)
Megjegyzés küldése