Nagyon szeretem a bab- és lencseféléket, vöröslencsét viszont még nem készítettem, valahogy mindig elmaradt. Pedig nagyon finom, tápláló, könnyen emészthető, zsírszegény babféle, és sokkal hamarabb megfő, mint más lencsefélék. Még főzés után is megmarad benne a hasznos vitaminok és nyomelemek több mint a fele. Rengeteg jótékony hatása mellett számtalan módon felhasználható, és még színre sem egy utolsó látvány.
Mivel nálam beindult a sütőtök szezon, ezért elsőként egy finom és könnyű lélekmelengető levest készítettem.
Hozzávalók:
- 50 dkg sütőtök (tisztán mérve)
- 25 dkg vöröslencse
- 4 cikk fokhagyma
- 20 dkg natúr joghurt
- 2 evőkanál házi ételízesítő
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál kókuszzsír
- kakukkfű
- vadzsálya (opcionális)
- 3 babérlevél
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A sütőtököt (több mint 50 dkg-át) megmossuk, szeletekre vágjuk, és tepsire téve, 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütjük.
- Ezután meghámozzuk, és kockára vágjuk.
- A fokhagymát a zsiradékon enyhén megpirítjuk, hozzáadjuk a megmosott vöröslencsét, és 1-2 percig együtt pirítjuk.
- Ezután felöntjük 2 liter vízzel, megborsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet.
- Miután a lencse megfőtt (10-15 perc), levesszük a tűzről, hozzáadjuk a sütőtököt, a mézet, a fűszereket, az ételízesítőt, illetve megsózzuk.
- Összeturmixoljuk, majd a joghurtot egy kevés meleg levessel elkeverve hozzáadjuk, és a levest felforraljuk.
Tipp: A levest pikánsabbá tehetjük néhány csepp balzsamecettel, illetve még egy kevés mézzel. Joghurt helyett használhatunk tejszínt, vagy tejfölet. Pirított tökmaggal is tálalhatjuk.
1 megjegyzés:
De szeretem én a vöröslencsét. Így levesként még nem próbáltam, de következik:)
Megjegyzés küldése