2012. október 8., hétfő

Sütőtökös golyók (reform)


A kókuszgolyó nagy kedvenc nálunk, ezért reménykedtem, hogy ezt is szívesen fogyasztják majd a gyerekek.
Ez egy jóval egészségesebb és táplálóbb változat, hiszen nagyrészt sütőtökből áll, az ízén mégsem érződik, és ilyenformán is mindenki szívesen fogyasztja.
Nagy segítségünkre lehet egy konyhai robot késes aprítója, hisz a munka nagyrészét el is végzi helyettünk.


Hozzávalók:

  • 50 dkg sütőtök
  • 20 dkg diétás keksz (édesített)
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg zabpehely
  • 12-15 dkg cukor (nyírfa, xilit..)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 5-5 dkg őrölt dió és kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítése:

  • Egy közepes méretű sütőtököt megmosunk, majd cikkekre vágva tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben kb 1 óra alatt megsütjük. Ezt a műveletet előző nap is elvégezhetjük.
  • Közben a diót és a zabpelyhet száraz serpenyőben kissé megpirítjuk, hogy intenzívebb íze legyen, majd késes robotban (vagy darálóval) ledaráljuk.
  • A kekszet ugyanígy ledaráljuk.
  • A sütőtököt meghámozzuk, a húsát szintén késes aprítóban (vagy villával) pépesre zúzzuk.
  • Ezután az összes hozzávalóval összegyúrjuk, majd a masszából gombócókat formálunk.
  • A gombócokat dióba és kókuszreszelékbe forgatjuk.
Tipp: Amennyiben nem édes kekszet választunk, ízlés szerint több cukrot adjunk hozzá.
         Dió helyett mandulával is készíthetjük.

5 megjegyzés:

Kati írta...

Ezt még én is megenném:)

Edó írta...

A te diétádba is belefér :)

Hankka írta...

Igazán jól hangzik, különleges íze lehet! :)

Edó írta...

Hankka,ízre inkább finom,mint különleges:)

Edó írta...

Hankka,ízre inkább finom,mint különleges:)