2012. május 14., hétfő

Joghurtos eperkrémleves rizsgombóccal


Az ilyen jellegű levesek nálunk percek alatt elfogynak, különösen az eperkrémleves a gyerekek nagy kedvence. Ilyenkor, kora nyáron gyakran készítem.
Rizsgombóccal még finomabb és laktatóbb, anélkül viszont nem hízlal :)
Ebben a levesben az is jó, hogy a gyümölcsöt nem főztem, csupán felforraltam, elkerülve ezzel, hogy a legtöbb értékes vitamin kifőjön belőle.
Ha nem szeretnénk sűríteni (jelen esetben pudingporral), akkor egyáltalán nem szükséges felforralni, így nyers (élő) gyümölcslevest kapunk.

Hozzávalók:

  • 50 dkg eper
  • 0,5 l natúr joghurt (zsírszegény)
  • 5-6 evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • kevés őrölt fahéj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliás pudingpor
A rizsgombóchoz:
  • 2 dl rizs
  • 4 dl tej (zsírszegény)
  • 2 púpozott evőkanál nyírfacukor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítése:
  • 3 dl vizet a cukorral és a fűszerekkel felforralunk.
  • 3 evőkanál joghurtot (az összemnnyiségből) a vaníliás pudingporral simára keverünk.
  • Az epret alaposan megmossuk, megpucoljuk, és a joghurttal összeturmixoljuk.
  • Ezután a vízhez adjuk a pudingos joghurttal együtt, majd kavargatva összeforraljuk, és levesszük a tűzről.
  • A rizsgombóchoz a rizset vaníliás-cukros tejben megfőzzük, majd kihűtjük, és kézzel gombócokat formálunk belőle.
  • Az alaposan behűtött eperleveshez tálaljuk.

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Nagyon szép a levesed, most elfogadnák belőle egy tányérral :)

Roza írta...

Guszta a leves, ki kell próbálni:))