Nagyon szeretem a zöldséges pitéket, lepényeket, s a brokkoli is a kedvenceim közé tartozik. Ez a pite pedig isteni finom, melegen, friss paradicsommal. Igaz, a család többi tagja csak most barátkozik a zöldséges pitékkel, de úgy láttam, ez most nekik is nagyon ízlett.
Igazából teljes kiörlésű lisztből készítettem volna, ha nem lenne a dologban egy kevéske küldetés..:)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt,
- 20 dkg vaj,
- 3 evőkanál tejföl,
- fél teáskanál só
- 25 dkg brokkoli,
- 1 nagyobb szál újhagyma,
- 3 tojás,
- 4 dl tejszín,
- 15 dkg reszelt sajt,
- só, bors,
- csipetnyi őrölt szerecsendió
Elkészítése:
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kinyújtjuk nem túl vékonyra.
- Egy 28 cm-es átmérőjű piteformát kibélelünk a tésztával úgy, hogy a peremére is jusson, majd villával megszúrkodjuk. A lelógó széleket levágjuk és összegyúrjuk.
- A brokkolit rózsáira szedjük, forró vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük.
- A karikára vágott újhagymát és a lecsöpögtetett brokkolit a piteformába szórjuk, enyhén megsózzuk. A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a reszelt sajtot, illetve sózzuk, borsozzuk, és szerecsendióval ízesítjük. Összekavarjuk, majd a zöldségekre öntjük.
- A maradék tésztát kinyújtjuk, kb 2 cm-es csíkokra felvágjuk, és a pite tetejét berácsozzuk.
- 160 fokos sütőben 40-50 perc alatt pirosra sütjük, majd cikkekre vágva, paradicsommal tálaljuk.
- Készíthetjük másfajta zöldséggel is brokkoli helyett.
4 megjegyzés:
Küldetés ide vagy oda, én mostanában szinte kizárólag tk. liszttel dolgozom. A tarte Tatin is isteni lett vele. Olyannyira, hogy fotózni sem maradt belőle. :P:)
No de ez a brokkolis pite is övön aluli ütés most nekem. Bár most minden az, úgyhogy azt hiszem, jobban is járok, ha nem nézegetem többet a blogokat ma este.:P
Ez erőst jól hangzik:) Szívesen elfogadnék még most is egy szeletet belőle:)
Nagyon guszta!
Jó lenne ha a gyerekek is megbarátkoznának a zöldséges ételekkel:) nagyon jól néz ki!
Megjegyzés küldése