Nem vagyok egy nagy húsevő, de a vadhúst nagyon szeretem, és bármikor szívesen fogyasztom. A vadhúsok könnyebben emészthetőek más húsokhoz képest, jóval egészségesebbek, tisztábbak.
Ezt az ételt erdőn készítettük, egyik kirándulásunk alkalmával. Először mindenki húzta az orrát, amikor bejelentettem, hogy szarvast lesz a menü. Aztán amikor megkóstolták, nem győzték dícsérni. Szóval, végül is volt aki elfogyassza :))
Hozzávalók:
- 1,5 kg szarvascomb
- 5 fej vöröshagyma
- 3 zöldpaprika
- 3 paradicsom
- kb 10 dkg mangalicazsír (esetleg sertészsír, de semmiképp sem olaj!)
- 3-4 cikk fokhagyma
- 3 babérlevél
- 3 dl vörösbor
- só, bors, pirospaprika
- opcionális: füstölt szalonna
A hús pácolásához:
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 2 babérlevél
- 1 fej vöröshagyma
- 1 cikk zellergyökér
- 3-4 cikk fokhagyma
- egész bors
- kevés citromhéj
Elkészítése:
- A vadhúsoknál nagyon fontos a pácolás, ezért először azzal kezdjük.
- A pác hozzávalóit megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágva vízbe tesszük, majd felfőzzük és lehűtjük.
- A húst épen belehelyezzük, és minimum egy éjszakára (vagy 1-2 napra) hűtőszekrénybe helyezzük.
- Ezután leszűrjük, és kockára vágjuk.
- A bográcsban zsírt hevítünk, ezen kissé megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a paradicsomot, megpároljuk, majd megszórjuk paprikával és rádobjuk a szarvashúst.
- Felöntjük annyí vízzel, amennyi éppen csak ellepi, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a babérlevelet. Amikor majdnem puhára főtt, beletesszük a zúzott fokhagymát, a kockára vágott szalonnát, felöntjük borral, és készre főzzük.
- Fogyaszthatjuk natúr főtt krumplival, petrezselymes krumplival, tésztával, krumplipürével, esetleg rizzsel.
2 megjegyzés:
Nagyon jól néz ki, finom lehetett, csak szegény szarvast ne kellett volna lelőni hozzá :).
Én még soha nem ettem szarvashúst, pedig egyszer Ausztriában lett volna rá mód :(
Katalin,hát sajnos ha húst akarunk enni,ahhoz először meg kell ölni az állatot..a vadhúsok pedig isteni finomak!
Megjegyzés küldése