2012. május 5., szombat

Epres túrótorta


Nagyon szeretjük a túrós süteményeket, tortákat, eperrel párosítva pedig még inkább finom.
Ezt a tortát a májusi Erdélyi Konyhába készítettem, de talán még nem késő ötletnek sem holnapra, hisz édesanyák napjára is kiváló ajándék lehet.


Hozzávalók:


A piskótához: 
  • 8 tojás
  • 24 dkg cukor 
  • 24 dkg liszt 
  • 3-4 evőkanál kakaópor 
  • néhány csepp ecet 
A locsoláshoz: 
  • 2 dl hideg víz 
  • 2 teáskanál vanília aroma
  •  kevés citromlé 
A túrókrémhez: 
  • 70 dkg tehéntúró 
  • 20 dkg cukor 
  • 1-2 dl joghurt (a túró szárazságától függően)
  • 1,5 dl habtejszín 
  • 1 citrom reszelt héja 
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 40 dkg eper 
A bevonáshoz és a díszítéshez: 
  • 2,5 dl habtejszín 
  • 15 dkg eper + 4 szem 
  • 3 evőkanál cukor 
  • 0,5 teáskanál zselatinpor
Elkészítése:
  • A piskótához a tojásfehérjéket az ecettel és a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákavarjuk először a tojássárgáját, majd a kakaós lisztet. 
  • A masszát szív alakú kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc). 
  • A megsült piskótát ezután kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk. 
  • A krémhez a túrót a joghurttal krémesre kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. 
  • A lapokat a vaníliás-citromos vízzel meglocsoljuk, a krémmel megkenjük, és az apróra vágott eperrel megszórjuk. 
  • A bevonásra szánt epret pürésítjük, a cukorral és a zselatinnal összekavarjuk, majd lassú tüzön, kavargatva meglangyosítjuk. 
  • A tejszínt kemény habbá verjük, egy keveset habzsákba kanalazunk, a többihez pedig hozzákavarjuk az eperpürét, és bevonjuk vele a tortát. 
  • A félretett tejszínhabbal, és eperszeletekkel díszítjük.
Fényképezte: Keresztes Zoltán fotós.

1 megjegyzés:

tücsi írta...

Gyönyörű, és isteni finom lehet. Imádjuk, és mentettem rögtön:):)Köszi!