Nagyon szeretjük a túrós süteményeket, tortákat, eperrel párosítva pedig még inkább finom.
Ezt a tortát a májusi Erdélyi Konyhába készítettem, de talán még nem késő ötletnek sem holnapra, hisz édesanyák napjára is kiváló ajándék lehet.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 tojás
- 24 dkg cukor
- 24 dkg liszt
- 3-4 evőkanál kakaópor
- néhány csepp ecet
- 2 dl hideg víz
- 2 teáskanál vanília aroma
- kevés citromlé
- 70 dkg tehéntúró
- 20 dkg cukor
- 1-2 dl joghurt (a túró szárazságától függően)
- 1,5 dl habtejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 2 teáskanál vanília aroma
- 40 dkg eper
- 2,5 dl habtejszín
- 15 dkg eper + 4 szem
- 3 evőkanál cukor
- 0,5 teáskanál zselatinpor
Elkészítése:
- A piskótához a tojásfehérjéket az ecettel és a cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákavarjuk először a tojássárgáját, majd a kakaós lisztet.
- A masszát szív alakú kapcsos tortaformába öntjük, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük (35-40 perc).
- A megsült piskótát ezután kihűtjük, majd 3 lapra vágjuk.
- A krémhez a túrót a joghurttal krémesre kavarjuk, hozzáadjuk a cukrot, az ízesítőket, majd lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is.
- A lapokat a vaníliás-citromos vízzel meglocsoljuk, a krémmel megkenjük, és az apróra vágott eperrel megszórjuk.
- A bevonásra szánt epret pürésítjük, a cukorral és a zselatinnal összekavarjuk, majd lassú tüzön, kavargatva meglangyosítjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, egy keveset habzsákba kanalazunk, a többihez pedig hozzákavarjuk az eperpürét, és bevonjuk vele a tortát.
- A félretett tejszínhabbal, és eperszeletekkel díszítjük.
Fényképezte: Keresztes Zoltán fotós.
1 megjegyzés:
Gyönyörű, és isteni finom lehet. Imádjuk, és mentettem rögtön:):)Köszi!
Megjegyzés küldése