2017. október 7., szombat

Körtés mákos rétes fahéjas bormártásban



A rétes a kedvenc süteményeim közé tartozik. Most bolti rétes helyett egy diétás rétestésztát készítettem, és azt használtam ehhez a mennyei körtés, túrós, és mákos réteshez. Természetesen édesíteni sem cukrot használtam, hanem erirtitet. A málna pedig..van még friss a kertben :)

Hozzávalók: 

  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 50 dkg körte
  • 10 dkg tejföl
  • 10 dkg tejszín
  • 3 evőkanál tehéntúró
  • 3 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál őrölt mák
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

A bormártáshoz: 

  • 62 ml fehérbor
  • 2 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • porcukor, és néhány szem bogyós gyümölcs a tálaláshoz


-->
Elkészítése: 

  • A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni. Ezután egy kalácsformába helyezzük úgy, hogy mindkét széle kilógjon. 
  • Megmossuk és kockára vágjuk a körtét, majd egy tálban összekavarjuk a fele cukorral, a mákkal, és a réteslapra szórjuk. Összekavarjuk a tejfölet, a tejszínt, a tojásokat, a túrót, a maradék  cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéjat. A körtére öntjük, majd gondosan betakarjuk a kilógó tésztával. 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. 
  • A bormártáshoz a bort, meg a tojássárgáját vízgőz felett habverővel addig verjük, amíg sűrű habot kapunk. Fahéjjal ízesítjük, majd a porcukorral megszórt rétes mellé kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések: