2017. október 27., péntek

Máktorta citromos glazúrral



Hozzávalók: 

  • 37 dkg őrölt mák
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg tejföl vagy joghurt
  • 18 dkg cukor
  • 12,5 dkg őrölt dió
  • 4 tojás
  • 1,25 dl olaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 tasak sütőpor

A kenéshez: 

  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál forró víz

A citromos glazúrhoz: 

  • 25 dkg porcukor
  • 1 tojásfehérje
  • 1 citrom leve


-->
Elkészítése: 

  • Összekavarjuk a mákot liszttel, dióval, és sütőporral. 
  • Az egész tojásokat mixerrel 4-5 percig habosítjuk,a  végén hozzáadva a cukrot is. Belekavarjuk a tejfölet, az olajat, majd a lisztkeveréket, és óvatosan összeforgatjuk. 
  • A masszát egy tetszőleges formába öntjük (pl kuglófformába), és 160 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Még melegen megkenjük víz és lekvár elegyével, majd hagyjuk teljesen kihűlni. 
  • A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot beleszórjuk, és együtt verjük. 
  • A végén a citromlevet belekavarjuk, és a glazúrt a máktortáta csurgatjuk. Miután megszilárdult, szeletekre vágva tálaljuk.
Megj: A képen látható kuglóf diétás változat: glutén-, és  cukormentes, illetve szénhidrátcsökkentett.

Nincsenek megjegyzések: