2017. október 9., hétfő

Vörösboros sertésgulyás parmezános puliszkával



Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1,5 kg sertéslapocka
  • 10 dkg szalonna
  • 2 sárgarépa
  • 2 vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 5 dl vörösbor
  • 2 rozmaring ág
  • 1 babérlevél
  • só, őrölt bors

A puliszkához: 

  • 15 dkg puliszkaliszt
  • 3 dkg reszelt parmezán sajt
  • 5 dl húsalaplé
  • 5 dl tej
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • A szalonnát, meg a húst kockára vágjuk, és egy edényben zsírjára sütjük. 
  • Eztuán kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékba szórjuk az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, meg a karikára vágott sárgarépát, és együtt lepirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a paprikát, megkavargatjuk, majd felöntjük borral, és 5 dl vízzel. 
  • Visszarakjuk a húst, babérlevelet, majd fedő alatt, közepes tüzön kb 2 órán át pároljuk, amíg a hús jól megpuhul (a főzés vége előtt 30 perccel adjuk hozzá a rozmaringot). 
  • Egy fazékban felforraljuk a tejet meg az alaplevet, kevés sóval. A puliszkalisztet beleszórjuk, és állandó kavargatás mellett sűrűre főzzük (kb 10 perc).
  •  A végén belekavarjuk a parmezánt, és egy kevé borsot. A gulyás mellé tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: