2016. május 30., hétfő

Zöldségleves hüvelyesekből, oregánós krumpligombóccal




Hozzávalók 4 személyre: 

  • 15 dkg fehérbab (konzerv)
  • 15 dkg vörösbab (konzerv)
  • 15 dkg barna lencse
  • 5 dkg csemegekukorica (fagyasztott)
  • 1 hagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 szárzeller (vagy 1 szeletke zellergyökér kockára vágva) 
  • 2 cikk fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 dkg reszelt sajt a tálaláshoz 
  • 1 oregánó ág, ételízesítő
  • só, őrölt bors

Az oregánós krumpligombóchoz: 

  • 20 dkg krumpli
  • 2 evőkanál búzadara (gríz)
  • 1 tojás
  • 3 oregánó ág (vagy szárított oregánó)
  • kevés liszt a formázáshoz
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • só, őrölt bors

Elkészítése: 

  • A krumplit megmossuk, héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és krumplinyomón átnyomjuk (vagy lereszeljük). Összegyúrjuk tojással, búzadarával, apróra vágott oregánóval, illetve sóval és borssal. A masszából kis gombócokat formázunk, lisztbe forgatjuk. 
  • Egy fazékban enyhén sós vizet forralunk, majd ebben kifőzzük a gombócokat, szűrőkanállal kiszedjük, és olajba forgatjuk (amikor a víz tetejére feljött, akkor van kész). 
  • Egy másik fazékban olajat forrósítunk, majd megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, illetve a kockára vágott zellert, meg sárgarépát. Felöntjük kb 1,2 l vízzel, hozzáadjuk a lencsét, és puhára főzzük. Ezután a lecsöpögtetett babot, meg a fagyasztott kukoricát is hozzáadjuk, és további 10-15 percig főzzük. Ételízesítővel, apróra vágott oregánóval, sóval, borssal ízesítjük, illetve hozzáadjuk a krumpligombócot, és felforraljuk. 
  • Forrón, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.



Nincsenek megjegyzések: