Nagyon szeretjük a hamburgert mi is, majdnem bármilyen változatban. Ez egy avokádós, csípős változat, de ha gyerekek is eszik, akkor a csilit érdemes kihagyni belőle, és csak tálaláskor felszoláglni.
Remek vendégváró, piknikezős, kerti partizós étel, és nagyon gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús (marha vagy sertés)
- 4 zöldhagyma
- 1 érett avokádó
- 2 paradicsom
- 2 kisebb piros csilipaprika (vagy csilipehely)
- néhány salátalevél
- 3 evőkanál hamburger szósz (vagy más fajta húsokhoz való szósz)
- 1 tojás
- 1 cikk fokhagyma
- 2 evőkanál citromlé (zöld citromot használtam)
- apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 teáskanál olívaolaj
- só, őrölt bors
- 5 kisebb, vagy 4 nagyobb szezámmagos hamburgerzsemle
- olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A húst összegyúrjuk tojással, hamburger szósszal, petrezselyemzölddel, a csili felével (apróra vágva), illetve sóval, meg borssal. 4-5 húspogácsát formázunk a masszából, jóval nagyobbat, mint a zsemle.
- Serpenyőben, forró olajon mindkét oldalát megsütjük a pogácsáknak, majd konyhai papírtörlőre szedjük.
- A visszamaradt olajon megpirítjuk a kb 10 cm-es darabokra vágott zöldhagymát. Sóval, borsal megszórjuk.
- Kétfelé vágjuk az avokádót, a magját kiszedjük, a húsát pedig egy tálikóba kikaparjuk. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk fokhagymával, a maradék csili paprikával, kevés olívaolajjal, citromlével, 1 teáskanálnyi petrezselyemzölddel, sóval, borssal.
- A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot nem túl vékony karikára vágjuk.
- Szárasz serpenyőben megpirítjuk a kétfelé vágott zsemléket, ezután összeállítjuk a hamburgert: a zsemle alsó felét megkenjük avokádókrémmel, ráhelyezzük a húspogácsát, erre kerül egy salátalevél, majd paradicsomkarika, és zöldhagyma. A tetejét ráhelyezzük, és fa pálcikával összetűzhetjük.
Tipp: A házi hamburger zsemle receptje itt található.
Megj: Tálaláskor mellé kínálhatunk még hamburger szószt, ketchupot, mustárt, majonézt, uborkát, vagy ki ahogy szereti.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése