Rendkívül finom, habkönnyű epres-joghurtos sütemény, az elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Jó nagy adag, nagyon kiadós, vendégek fogadásához ideális. Más fajta gyümölccsel is készülhet, pl szeder, málna, áfonya.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 10 tojás
- 5 dkg eperdzsem
- 1 teáskanál vanília aroma
- reszelt citromhéj
- csipetnyi só
A joghurt habhoz:
- 3 kis doboz natúr joghurt (45 dkg)
- 3,5 dl tejszín habbá verve
- 5 dkg porcukor
- 2 tasak zselatinpor (20 g)
Az eperhabhoz:
- 30 dkg eper
- 2,5 dl tejszín habbá verve
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
- 7 dkg porcukor
Az eperzseléhez:
- 50 dkg eper
- 8 dkg porcukor
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
A díszítéshez: kevés tejszínhab, néhány
szem eper
Elkészítése:
- A tésztához a tojásfehérjét a cukorral meg a vaníliával kemény habbá verjük, majd belekavarjuk óvatosan a tojássárgáját. Beleforgatjuk a sóval, meg a citromhéjjal elkevert lisztet is, majd sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük (33x33 cm), és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük (tűpróba!). A piskótát a tepsiből kivesszük, a papírt eltávolítjuk, majd amikor kihűlt, meglocsoljuk egy kevés vízzel hígított eperdzsemmel (a dzsemet előtte melegítsük fel).
- A joghurt habhoz a zselatinport elkeverjük 2-3 evőkanál joghurttal, és lassú tüzön, kavargatva, felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon. Összekavarjuk a többi joghurttal, majd a tejszínhabhoz forgatjuk, és a piskótára simítjuk.
- Az eperhabhoz az epret megmossuk, megpucoljuk, és a porcukorral összeturmixoljuk. 2-3 evőkanálnyit a zselatinnal felmelegítünk, belekavarjuk az eperpürébe, végül pedig a tejszínhabhoz kavarjuk. Rákenjük a süteményre.
- Az eperzseléhez a megtisztított epret a porcukorral pürésítjük, kiveszünk egy keveset, felmelegítjük a zselatinnal, majd visszakavarjuk az eperhez. A sütemény tetejére öntjük, és dermedésig hűtőszekrényben tároljuk.
- Tálaláskor kockára vágjuk, a tetejére pedig habrózsát nyomunk, és eperrel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése