Ó de finom volt ez az étel! :) És nemcsak finom, hanem laktató, és különleges is, így akár vendégeknek is készíthetjük. Én a friss sajtot piacon veszem, direkt termelőtől, de akinek nincs hozzá szerencséje, készítheti fetasajttal, vagy más fajta sajttal is. Jóféle kolbászhúst érdemes használni hozzá.
Hozzávalók:
- 6 szép nagy piros színű paprika
- 25 dkg sütni való kolbász
- 1 fej édeskömény
- 10 dkg rizs
- 10 dkg friss tehénsajt
- 20 dkg hámozott paradicsom (konzerv)
- 2 dl sűrű paradicsomlé
- 1 lilhagyma
- 1 fej fokhagyma+2 cikk
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál cukor
- 2 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál édes fűszerpaprika
- 2 teáskanál csípős fűszerpaprika
- 80 ml vörösbor
- 2 evőkanál petrezselemzöld
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A rizset átmossuk, egy edénybe szórjuk, és felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Kb 15 alatt puhára főzzük, majd levesszük a tűzről, és félretesszük.
- A kolbász héját lehámozzuk.
- Meghámozzuk, és apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát.
- Az édeskömény végeit levágjuk, elször félbe, majd kockára vágjuk.
- 2 evőkanál olajat egy serpenyőben felforrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymát, a fokhagymát, meg az édesköményt. Köménymaggal, paprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a kolbászhúst, majd 4-5 percig pirítjuk. Borral felöntjük, és addig főzzük, amíg elpárolog. Belekavarjuk a hámozott paradicsomot, a paradicsompürét, meg a rizset, és az egészet 10-15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral ízesítjük, és félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A paprika tetejét levágjuk, a magokat kiszedjük (ha szükséges, az aljáról egy vékony szeletet levághatunk, így könnyebben megáll sütéskor).
- Tepsire sorakoztatjuk, megtöltjük a rizses-húsos masszával, a tetejét pedig visszahelyezzük. Meglocsoljuk a maradék olajjal, meg az ecettel, majd melléhelyezzük a félbevágott fokhagymát.
- A sajtot a tepsibe morzsoljuk, majd 25-30 percig sütjük, amíg a paprika megpuhul.
- Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése