2015. június 12., péntek

Sült töltött paprika friss sajttal


Ó de finom volt ez az étel! :) És nemcsak finom, hanem laktató, és különleges is, így akár vendégeknek is készíthetjük. Én a friss sajtot piacon veszem, direkt termelőtől, de akinek nincs hozzá szerencséje, készítheti fetasajttal, vagy más fajta sajttal is. Jóféle kolbászhúst érdemes használni hozzá.

Hozzávalók: 

  • 6 szép nagy piros színű paprika
  • 25 dkg sütni való kolbász 
  • 1 fej édeskömény 
  • 10 dkg rizs 
  • 10 dkg friss tehénsajt 
  • 20 dkg hámozott paradicsom (konzerv) 
  • 2 dl sűrű paradicsomlé 
  • 1 lilhagyma 
  • 1 fej fokhagyma+2 cikk 
  • 5 evőkanál olívaolaj 
  • 1-2 evőkanál cukor 
  • 2 teáskanál köménymag 
  • 2 teáskanál édes fűszerpaprika 
  • 2 teáskanál csípős fűszerpaprika 
  • 80 ml vörösbor 
  • 2 evőkanál petrezselemzöld
  • só, őrölt bors


Elkészítése: 

  • A rizset átmossuk, egy edénybe szórjuk, és felöntjük dupla mennyiségű vízzel. Kb 15 alatt puhára főzzük, majd levesszük a tűzről, és félretesszük. 
  • A kolbász héját lehámozzuk. 
  • Meghámozzuk, és apróra vágjuk a hagymát, meg a fokhagymát. 
  • Az édeskömény végeit levágjuk, elször félbe, majd kockára vágjuk. 
  • 2 evőkanál olajat egy serpenyőben felforrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymát, a fokhagymát, meg az édesköményt. Köménymaggal, paprikával fűszerezzük, hozzáadjuk a kolbászhúst, majd 4-5 percig pirítjuk. Borral felöntjük, és addig főzzük, amíg elpárolog. Belekavarjuk a hámozott paradicsomot, a paradicsompürét, meg a rizset, és az egészet 10-15 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, kevés cukorral ízesítjük, és félretesszük. 
  • A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
  • A paprika tetejét levágjuk, a magokat kiszedjük (ha szükséges, az aljáról egy vékony szeletet levághatunk, így könnyebben megáll sütéskor). 
  • Tepsire sorakoztatjuk, megtöltjük a rizses-húsos masszával, a tetejét pedig visszahelyezzük. Meglocsoljuk a maradék olajjal, meg az ecettel, majd melléhelyezzük a félbevágott fokhagymát. 
  • A sajtot a tepsibe morzsoljuk, majd 25-30 percig sütjük, amíg a paprika megpuhul. 
  • Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: