Eper és rebarbara ismét, elvégre most van szezon. Csak megsütjük, összerakjuk, kimegyünk a kertbe, majd élvezzük a családunkkal közösen elfogyasztott finomságot, és persze a napsütést :)
Más gyümölcs is kerülhet a tetejére, természetesen, barack például, vagy cseresznye, stb. Ki amit szeret.
Akár tepsiben is süthetjük, süteményként.
Hozzávalók:
A piskótához:
- 37,5 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg cukor
- 2,5 dl kefír vagy író
- 2 tojás
- 1 tojássárgája
- 2,5 teáskanél sütőpor
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 vaníliarúd (vagy 1 teáskanál vanília aroma)
A krémhez:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 12 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál tej
- 1 tasak zselatinpor (10 g)
A tetejére:
- 25 dkg eper
- 12 dkg rebarbara
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál gin (elmaradhat)
- 1 zöldcitrom
- 1 vaníliarúd
Elkészítése:
- Hosszában kétfelé vágjuk a vaníliát, a magjait késsel kikaparjuk.
- Mixerrel kikavarjuk a puha vajat a cukorral, a vaníliával, meg a fahéjjal, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, meg a tojássárgáját. A kefírt, meg a sütőporral elkevert lisztet belekavarjuk.
- A masszát egy 22 cm-es kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Miután meghűlt, a formában hagyjuk kihűlni, majd kiemeljük, és két egyenlő lapra vágjuk.
- Közben a rebarbarát meghámozzuk, 10 cm-es darabokra vágjuk, és zöldséghámozóval vékonyan felszeleteljük. A vaníliarúd magját kiakaparjuk. A zöldcitrom levét a cukorral, a ginnel, meg a vaníliával, 2,5 dl vízben felfőzzük. Hozzáadjuk a rebarbarát, és 1-2 percig főzzük. Hűlni hagyjuk.
- A krémhez kikavarjuk a krémsajtot a citromhéjjal, és a fél citrom levével.
- A tojássárgáját egy tálikóban, a cukorral gőz fölött 5-7 percig kavarjuk habverővel, amíg krémes lesz. Óvatosan a krémsajthoz kavarjuk.
- A zselatint felmelegítjük a tejben, és ezt is a krémhez kavarjuk.
- Az egyik tortalapot meglocsoljuk a rebarbara sziruppal, és a krém felét rákenjük. Beborítjuk a másik tortalappal, ezt is meglocsoljuk, és bekenjük a maradék krémmel.
- Ezután a tortát 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük, majd eperrel, és a párolt rebarbarával a tetejét kirakjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése