Reszelt linzert készültem sütni eredetileg, de mivel elég sok alma várt sürgős felhasználásra, így lett almás linzer. Alma helyett kenjük meg a lapot sárgabarack lekvárral. Mindenképp egy isteni omlós sütemény az eredmény, sajnos nagyon gyorsan elfogy :)
Hozzávalók:
A linzertésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg hideg vaj (vagy 23 dkg zsír)
- 15 dkg cukor
- 3 tojássárgája
- kb 4 evőkanálnyi tej
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi dó
A töltelékhez:
- 1 kg alma (tisztán mérve)
- 25-30 dkg cukor (az alma édességétől függően)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál zabkorpa (vagy zsemlemorzsa)
Elkészítése:
- A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a vajat kockára vágva). A tésztát fóliába csomagoljuk: az egyhamradát hűtőszekrénybe, a negyedét pedig fagyasztóva tesszük 2 órára.
- Az almát meghámozzuk, kivágjuk a magházat, majd lereszeljük. Egy edényben a cukorral addig főzzük, amíg a levél elfőtte, és sűrű lesz. Fahéjjal ízesítjük, és félretesszük hűlni.
- A nagyobbik tészát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, és közepes méretű tepsibe, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (36x26 cm). Villával megszúrkáljuk, és 180 fokos sütőben 12 percig sütjük.
- Ezután a tésztára simítjuk az almás tölteléket, a fagyasztott tésztát pedig a tetejére reszeljük egyenletesen.
- A süteményt további 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése