2015. február 22., vasárnap

Zöldfűszeres spenótos pite üde salátával


Kedvencemmé vált ez a pite, így ahogy van, fennséges étel. Annyi hiba van benne, hogy nem éppen diétás, a benne lévő rizs, vaj, liszt miatt, meg a rétestészta sem egy szuperegészséges étel. Ám még így is sokkal jobb választás rengeteg más, hízlaló, egészségtelen ételnél. Módjával fogyasztva, persze. Együnk belőle keveset, mellé pedig jó sok salátát :)

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 20 dkg spenót
  • 20 dkg natúr joghurt 
  • 10 dkg rizs 
  • 10 dkg fetasajt 
  • 10 dkg vaj 
  • 4 tojás 
  • 1 zöldhagyma 
  • 2 cikk fokhagyma 
  • 4 vékony réteslap (fagyasztott) 
  • 3 evőkanál olívaolaj 
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 1-1 marék kapor, petrezselyemzöld és menta + néhány levél a díszítéshez 
  • fél citrom 

A salátához: 
  • 1 kígyóuborka 
  • 1 kisebb fej saláta (lehet vegyes saláta is) 
  • 1-1 evőkanál kapor, menta és petrezselyemzöld
  • fél citrom 
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj 


Elkészítése: 
  • Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni a rétestésztát. 
  • A rizset átmossuk, majd dupla mennyiségű, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt megfőzzük. 
  • Egy serpenyőben, forró olajon megpirítjuk a karikára vágott zöldhagymát, meg az apróra vágott fokhagymát. Belekavarjuk a rizset, és félretesszük hűlni. 
  • A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, a vastagabb szárakat levágjuk, és kézzel összetépkedjük. 
  • Egy nagy tálban a tojásokat a joghurttal , meg a liszttel kikavarjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a spenótot, az apróra vágott fűszereket, a citrom kifacsart levét, meg a hagymás rizset. Alaposan összekavarjuk. 
  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra. 
  • A vajat megolvasztjuk, egy tűzálló tálat kikenünk vele, majd az első réteslapot is megkenjük. Óvatosan kibéleljük vele a kivajazott tálat úgy, hogy a szélei kissé lelógjanak. Beborítjuk a következő tésztalappal, ezt is megkenjük vajjal, majd a műveletet addig ismételjük, amíg a rétes elfogy. A spenótos masszát belesimítjuk, megszórjuk fetasajttal, majd a lapok széleit óvatosan ráborítjuk. Megkenjük vajjal, és előmelegített sütőben kb 40 perc alatt pirosra sütjük. 
  • A salátához összekavarjuk a citrom levét az olajjal, az apróra vágott fűszerekkel, megsózzuk. Az uborkát karikára vágjuk, összekavarjuk a megmosott, darabokra tépkedett salátával, és meglocsoljuk az öntettel. 
  • A langyosra hűlt spenótos pitét megszórjuk a díszítéshez szánt fűszerekkel, majd a salátával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: