Kedvencemmé vált ez a pite, így ahogy van, fennséges étel. Annyi hiba van benne, hogy nem éppen diétás, a benne lévő rizs, vaj, liszt miatt, meg a rétestészta sem egy szuperegészséges étel. Ám még így is sokkal jobb választás rengeteg más, hízlaló, egészségtelen ételnél. Módjával fogyasztva, persze. Együnk belőle keveset, mellé pedig jó sok salátát :)
Hozzávalók
(4 személyre):
- 20 dkg spenót
- 20 dkg natúr joghurt
- 10 dkg rizs
- 10 dkg fetasajt
- 10 dkg vaj
- 4 tojás
- 1 zöldhagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 4 vékony réteslap (fagyasztott)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 1-1 marék kapor, petrezselyemzöld és menta + néhány levél a díszítéshez
- fél citrom
- só
A salátához:
- 1 kígyóuborka
- 1 kisebb fej saláta (lehet vegyes saláta is)
- 1-1 evőkanál kapor, menta és petrezselyemzöld
- fél citrom
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- só
Elkészítése:
- Szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni a rétestésztát.
- A rizset átmossuk, majd dupla mennyiségű, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt megfőzzük.
- Egy serpenyőben, forró olajon megpirítjuk a karikára vágott zöldhagymát, meg az apróra vágott fokhagymát. Belekavarjuk a rizset, és félretesszük hűlni.
- A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük, a vastagabb szárakat levágjuk, és kézzel összetépkedjük.
- Egy nagy tálban a tojásokat a joghurttal , meg a liszttel kikavarjuk. Megsózzuk, hozzáadjuk a spenótot, az apróra vágott fűszereket, a citrom kifacsart levét, meg a hagymás rizset. Alaposan összekavarjuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A vajat megolvasztjuk, egy tűzálló tálat kikenünk vele, majd az első réteslapot is megkenjük. Óvatosan kibéleljük vele a kivajazott tálat úgy, hogy a szélei kissé lelógjanak. Beborítjuk a következő tésztalappal, ezt is megkenjük vajjal, majd a műveletet addig ismételjük, amíg a rétes elfogy. A spenótos masszát belesimítjuk, megszórjuk fetasajttal, majd a lapok széleit óvatosan ráborítjuk. Megkenjük vajjal, és előmelegített sütőben kb 40 perc alatt pirosra sütjük.
- A salátához összekavarjuk a citrom levét az olajjal, az apróra vágott fűszerekkel, megsózzuk. Az uborkát karikára vágjuk, összekavarjuk a megmosott, darabokra tépkedett salátával, és meglocsoljuk az öntettel.
- A langyosra hűlt spenótos pitét megszórjuk a díszítéshez szánt fűszerekkel, majd a salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése