Egy hétköznapi édes kis semmiség, mert nálunk folyamatos igény van az édességre. Én pedig előszeretettel készítek házi süteményt, hogy a család édesség utáni vágyát kielégítsem, mert még mindig jobb egy kis időt szánni rá, mint elmenni a boltba édességért. Finom, házi ribizliből készült ez a kakaós sütemény, és fénysebességgel el is fogyott :)
Hozzávalók:
- 15 dkg piros ribizli (fagyasztott)
- 6 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- 80 ml tej
- 2 tojás
- 3 evőkanál vaj
- 2,5 dkg kakaó
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- csipetnyi só
- a tálaláshoz: 2 dl habtejszín, 1 tasak bourbon vaníliáscukor
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukor felével kemény habbá verjük.
- Egy tálban összekavarjuk a tojássárgáját a tejjel, meg a cukorral.
- Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a kakaót, a reszelt citromhéjat, meg 2 evőkanál olvasztott vajat, és összekavarjuk.
- A tojáshab felét a masszához kavarjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a maradékot is.
- Egy közepes méretű tűzálló tálat a maradék vajjal kikenünk, zsemlemorzsával megszórjuk, a masszát pedig egyenletesen belesimítjuk.
- A tetejére szórjuk a fagyasztott ribizli felét, és kb 20-25 percig sütjük.
- 10 perc után a maradék ribizlit is a sütemény tetejére szórjuk, majd készre sütjük. Akkor van kész a sütemény, ha a közepébe fogpiszkálót szúrunk, és már nem ragad rá tészta.
- Kemény habbá verjük a tejszínt a vaníliával, és a langyos, kockára vágott ribizlis sütemény mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése