Egy jó kis télies leveske, egyszerűen elkészíthető, aki szereti a céklát, annak mindneképp ízleni fog. Fagyasztott, szeletekre vágott céklából készítettem, és sütőben sütve teljesen más ízű a cékla, mint főzve. Valószínű, nem lesz a család kedvence, de érdemes kipróbálni :)
Hozzávalók
(4 személyre):
- 40 dkg cékla
- 30 dkg sárgarépa
- 10 dkg petrezselyemgyökér
- 1 hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- fél citrom leve
- 1,5 dl főzőtejszín
- 2 babérlevél
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, őrölt bors
A tálaláshoz: 1
édeskömény gumó, kevés olívaolaj, frissen őrölt bors
Elkészítése:
- Megmossuk, és tetszés szerint feldaraboljuk a zöldségeket. Sütőpapíros tepsire szórjuk, a fokhagymacikkel, meg a babérlevéllel együtt, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk őrölt borssal, alaposan összeforgatjuk, majd 200 fokos sütőben, kb 25 perc alatt megpároljuk.
- A tepsiből áttesszük a zöldségeket egy turmixgépbe (a babérlevelet eltávolítjuk), felöntjük 1,2 liter vízzel, és összeturmixoljuk.
- Fazékba öntjük, sóval, citromlével ízesítjük, és a tejszínt hozzáadva, felforraljuk.
- Tálaláskor a tetejére vékonyra vágott édeskömény csíkokat szórunk, illetve meglocsoljuk olajjal, és megszórjuk őrölt borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése