2015. február 17., kedd

Lazac tatár tormamártással


Egy egy fejedelmi reggeli, mondhatom. Szép, finom, egészséges, tehát megvan minden ahhoz, hogy az ember a legnagyobb kényeztetésben részesüljön. Nem bánnám azt sem, ha minden reggel erre ébrednék :)

Hozzávalók (4 személyre): 
  • 20 dkg lazacfilé 
  • 20 dkg füstölt lazacfilé 
  • 1 avokádó 
  • 1 kis fej hagyma 
  • 2 tojás 
  • fél citrom leve 
  • 2 evőkanál apróra vágott kapor + egy kevés a díszítéshez
  • 1 evőkanál olaj
  • só, őrölt bors 
A tormás mártáshoz: 
  • 125 g vaj 
  • 4 tojássárgája 
  • 2 evőkanál száraz fehérbor 
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál frissen reszelt torma 
  • 1-1 nagy csipet só és cukor
  • frissen őrölt bors


Elkészítése: 

  • A halat hideg vízzel lemossuk, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, majd a füstölt lazaccal együtt nagyon apróra vágjuk. 
  • Meghámozzuk az avokádót, a magját kiszedjük, és apró kockára vágjuk a meghámozott hagymával együtt. 
  • Egy tálban összekavarjuk a kétféle halat az avokádóval, a hagymával, az olajjal, illetve kaporral, citromlével, őrölt borssal, és ízlés szerint sóval ízesítjük. 
  • Közben a tojásokat 6 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk. 
  • A mártáshoz először a vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk. Egy fém edényben a tojások sárgáját elkeverjük a borral, 1 evőkanál vízzel, a cukorral, meg a sóval. Egy másik edényben vizet forralunk, majd ráhelyezzük azt, amelyikben a tojások vannak. Habverővel kavargatni kezdjük gőz fölött addig, amíg egy habos krémet kapunk (1-2 perc). Ezután az olvasztott vajat fokozatosan csurgatva hozzá, állandóan kavargatjuk, amíg egy sűrű krémet kapunk. Az edényt levesszük, hozzákavarjuk a citromlevet, enyhén megborsozzuk, illetve sóval és cukorral utánaízesíthetünk. Belekavarjuk a reszelt tormát. 
  • A lazac tatárt fémgyűrű segítségével 4 tányérra szépen elhelyezzük. A keretet óvatosan eltávolítjuk, majd mindenik tetejére egy-egy félbevágott tojást helyezünk. Tormás mártást kanalazunk rá, és megszórjuk kaporral.

Nincsenek megjegyzések: