Egy egy fejedelmi reggeli, mondhatom. Szép, finom, egészséges, tehát megvan minden ahhoz, hogy az ember a legnagyobb kényeztetésben részesüljön. Nem bánnám azt sem, ha minden reggel erre ébrednék :)
Hozzávalók
(4 személyre):
- 20 dkg lazacfilé
- 20 dkg füstölt lazacfilé
- 1 avokádó
- 1 kis fej hagyma
- 2 tojás
- fél citrom leve
- 2 evőkanál apróra vágott kapor + egy kevés a díszítéshez
- 1 evőkanál olaj
- só, őrölt bors
- 125 g vaj
- 4 tojássárgája
- 2 evőkanál száraz fehérbor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál frissen reszelt torma
- 1-1 nagy csipet só és cukor
- frissen őrölt bors
Elkészítése:
- A halat hideg vízzel lemossuk, konyhai törlőpapírral szárazra töröljük, majd a füstölt lazaccal együtt nagyon apróra vágjuk.
- Meghámozzuk az avokádót, a magját kiszedjük, és apró kockára vágjuk a meghámozott hagymával együtt.
- Egy tálban összekavarjuk a kétféle halat az avokádóval, a hagymával, az olajjal, illetve kaporral, citromlével, őrölt borssal, és ízlés szerint sóval ízesítjük.
- Közben a tojásokat 6 perc alatt megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk.
- A mártáshoz először a vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk. Egy fém edényben a tojások sárgáját elkeverjük a borral, 1 evőkanál vízzel, a cukorral, meg a sóval. Egy másik edényben vizet forralunk, majd ráhelyezzük azt, amelyikben a tojások vannak. Habverővel kavargatni kezdjük gőz fölött addig, amíg egy habos krémet kapunk (1-2 perc). Ezután az olvasztott vajat fokozatosan csurgatva hozzá, állandóan kavargatjuk, amíg egy sűrű krémet kapunk. Az edényt levesszük, hozzákavarjuk a citromlevet, enyhén megborsozzuk, illetve sóval és cukorral utánaízesíthetünk. Belekavarjuk a reszelt tormát.
- A lazac tatárt fémgyűrű segítségével 4 tányérra szépen elhelyezzük. A keretet óvatosan eltávolítjuk, majd mindenik tetejére egy-egy félbevágott tojást helyezünk. Tormás mártást kanalazunk rá, és megszórjuk kaporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése