Egyik kedvenc húsom - a vadhúsok után- a nyuszihús. Így természetes, hogy számomra a legfinomabb leves is belőle készül, természetesen házilag gyúrt tésztával. A házi tészta íze össze sem hasonlítható a boltival, s bár elkészítése időigényes (visoznt könnyű), mégis hamar feledésbe merül az időveszteség, amikor fogyasztjuk. Ezt leginkább friss házi tojásból illik, és jó minőségű, teljes kiörlésű lisztből illik készíteni. A leveshez pedig nyúlhús, és sok friss zöldség szükségelteteik. A friss petrezselyemzöld, meg az őrölt bors elengedhetetlen a húsleveshez, ne sajnáljuk hát.
Igazi egészséges, békebeli, gyógyító leves.
Hozzávalók:
- 1 nyúl csontos részei
- 1 kisebb karalábé
- 2 sárgarépa
- 2 szelet zellergyökér
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- fél zöld paprika (vagy a paprika csumája)
- 2 babérlevél
- néhány szem egészbors
- petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
A teljes kiörlésű
tésztához:
- 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt + a nyújtáshoz
- 5 dkg fehér liszt
- 3 tojás
- csipetnyi só
Elkészítése:
- A húst hideg vízzel lemossuk, és egy fazékban, hideg vízzel felöntve, főni tesszük.
- Hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket: a hagymát félbevágva, a répát meg a paprikát hasábokra, a karalábét szeletekre, a fokhagymát, meg a zellert hámozva. Beledobjuk a babérlevelet, meg a borsot, és 1 órán át főzzük.
- Közben elkészítjük a tésztát: a hozzávalókat kemény tésztává gyúrjuk, majd lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Vékonyabb csíkokra felvágjuk, és tiszta konyharuhára terítjük száradni.
- A levest leszűrjük, egy másik edénybe öntjük, beletesszük a sárgarépát, és 2-3 maréknyit a tésztából. Megsózzuk, majd kb 8 percig főzzük, amíg a tészta megfő. A húst falatnyi darabokra tépkedjük, és a levesbe visszatesszük. Tálaláskor a levest megszórjuk őrölt borssal, és apróra vágott friss petrezselyemzölddel.
Megj: A maradék teljes kiörlésű tésztát papírtasakban, vagy zacskóban tárolhatjuk, majd egyéb ételekhez is felhasználhatjuk, ugyanúgy, mint a bolti tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése