Nemsokára érkezik az erdei gombák szezonja, na azt már nagyon várom! Addig is, itt van ez a finom, vegetáriánus étel, annak, aki szereti a gombát :)
Hozzávalók
(4 személyre):
A gombaraguhoz:
- 60 dkg vegyes csiperke
- 8 dkg császárszalonna (bacon)
- 2 dl zöldségalaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 2 evőkanál olaj
- 1 teáskanál mustár
- csipentyi őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors
A gombóchoz:
- 25 dkg szikkadt zsemle (vagy kenyér)
- 4 tojás
- 2,3 dl tej
- 1 hagyma
- 2 evőkanál vaj
- 2-3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 csokor petrezselyemzöld
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A gombóchoz a zsemlét kockára vágjuk, egy tálba szórjuk, és meglocsoljuk meleg tejjel. 15 percig állni hagyjuk.
- Közben egy edényben sós vizet teszünk fel főni.
- Egy serpenyőben a vajat felmelegítjük, és az apróra vágott hagymát megpirítjuk. A petrezselyemzöld felét apróra vágjuk, a zsemléhez adjuk, a pirított hagymával, a tojásokkal, a keményítővel, meg a szerecsendióval együtt. Megsózzuk és borsozzuk, és alaposan összekavarjuk.
- A masszából 12 gombócot formázunk, és forró vízben, 10-15 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal egy tálra kiszedjük.
- A gombaraguhoz egy serpenyőben olajat forrósítunk, és az apróra vágott szalonnát, meg a megmosott, szeletekre vágott gombát megpirítjuk. Amikor a gomba a levét elfőtte, hozzáadjuk az alaplevet, a tejszínt, illetve mustárral, sóval, borssal ízesítjük. Összeforraljuk, majd a tűzről levéve, belekavarjuk a maradék apróra vágott petrezselyemzöldet is.
- A tejszínes gombát forrón, zsemlegombóccal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése