Azt hiszem, nem készítettem, és nem is ettem még ehhez foghatót. Roppant bonyolult volt elkészíteni, ráadásul abban sem voltam biztos, hogy jó lesz a végeredmény. De amikor megsült, és megkóstoltam, nem akartam elhinni, mennyire finom. Főként ezzel a túrós krémmel, melegen fogyasztva, maga a menyország.
Szóval megérte dolgozni vele, és máskor is meg fogja érni :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt + egy kevés a formázáshoz
- 35 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg mandulaforgács
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 50 ml langyos tej
- fél csapott teáskanál só
- 7 g szárított élesztő
- csipentyi őrölt fahéj
- 30 dkg tehéntúró
- 10 dkg fagyasztott meggy
- 1 dl habtejszín
- 3 dkg mandulaforgács
- 2 tojássárgája
- 6 evőkanál cukor
- 2 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél teáskanál rumarorma
Elkészítése:
- Az élesztőt elkeverjük langyos tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk egy tálban. A tésztát fóliával letakarjuk, és éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.
- Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 26 egyenlő részre osztjuk.
- A tésztadarabokat egyenként golyóvá formáljuk, és egy sütőpapíros tepsire helyezett kerek tortaformába rakosgatjuk (egymástól kb 2 cm-re), két sorban. Letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten.
- Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgáját 3 evőkanál cukorral, meg a vaníliával egy edényben habverővel vízgőz felett addig kavarjuk, amíg sűrű lesz. Langyosra hűtjük.
- A vajat felolvasztjuk serpenyőben, beleszórjuk a mandulát, és kavargatva világos színűre pirítjuk.
- A meggyet egy másik edényben, a maradék cukorral (3 evőkanál), meg a rumaromával összeforraljuk, és kavargatva 2-3 percig főzzük.
- A kihűlt mandulaforgácsot összekavarjuk a cukros tojássárgájával.
- Hozzáadjuk a túrót, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. Végül óvatosan belekavarjuk a langyosra hűlt rumos meggyet.
- A tortakeretet eltávolítjuk, a briósok tetejét pedig lekenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, illetve megszórjuk mandulaforgáccsal.
- 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan, meggyes túrókrémmel fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése