2015. március 31., kedd

Mandulás briós koszorú meggyes túrókrémmel


Azt hiszem, nem készítettem, és nem is ettem még ehhez foghatót. Roppant bonyolult volt elkészíteni, ráadásul abban sem voltam biztos, hogy jó lesz a végeredmény. De amikor megsült, és megkóstoltam, nem akartam elhinni, mennyire finom. Főként ezzel a túrós krémmel, melegen fogyasztva, maga a menyország.
Szóval megérte dolgozni vele, és máskor is meg fogja érni :)
Hozzávalók: 
  • 50 dkg liszt + egy kevés a formázáshoz 
  • 35 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor 
  • 10 dkg mazsola 
  • 5 dkg mandulaforgács 
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 50 ml langyos tej 
  • fél csapott teáskanál só 
  • 7 g szárított  élesztő 
  • csipentyi őrölt fahéj
A meggyes krémhez: 
  • 30 dkg tehéntúró
  • 10 dkg fagyasztott meggy 
  • 1 dl habtejszín 
  • 3 dkg mandulaforgács 
  • 2 tojássárgája
  • 6 evőkanál cukor 
  • 2 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél teáskanál rumarorma 
A kenéshez és a szóráshoz: 1 tojássárgája, 1 evőkanál habtejszín

Elkészítése:

  • Az élesztőt elkeverjük langyos tejben, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk egy tálban. A tésztát fóliával letakarjuk, és éjszakára hűtőszekrénybe helyezzük.
  • Másnap a tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 26 egyenlő részre osztjuk.
  • A tésztadarabokat egyenként golyóvá formáljuk, és egy sütőpapíros tepsire helyezett kerek tortaformába rakosgatjuk (egymástól kb 2 cm-re), két sorban. Letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük szobahőmérsékleten.
  • Közben elkészítjük a krémet: a tojássárgáját 3 evőkanál  cukorral, meg a vaníliával egy edényben habverővel vízgőz felett addig kavarjuk, amíg sűrű lesz. Langyosra hűtjük.
  • A vajat felolvasztjuk serpenyőben, beleszórjuk a mandulát, és kavargatva világos színűre pirítjuk.
  • A meggyet egy másik edényben, a maradék cukorral (3 evőkanál), meg a rumaromával összeforraljuk, és kavargatva 2-3 percig főzzük.
  • A kihűlt mandulaforgácsot összekavarjuk a cukros tojássárgájával.
  • Hozzáadjuk a túrót, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. Végül óvatosan belekavarjuk a langyosra hűlt rumos meggyet.
  • A tortakeretet eltávolítjuk, a briósok tetejét pedig lekenjük tejszínnel elkevert tojássárgájával, illetve megszórjuk mandulaforgáccsal. 
  • 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan, meggyes túrókrémmel fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések: