Mindenki ismeri a klasszikus töltött tojást, igaz, ezt is
ki-ki a maga szájíze szerint alakítja. A töltött tojás az egyik legnépszerűbb
ünnepi fogás, Húsvétkor pedig azért is előnyös, mert ebben az időszakban
bővelkedünk tojásban. Számos más, a hagyományostól eltérő tölteléket is
készíthetünk, melyek ugyanúgy bekerülhetnek a családi kedvencek közé, mint a
jól megszokott majonézes, vagy májkrémes töltött tojás. Sőt, egy kalap alatt
akár többfélét is készíthetünk, változatosabbá, izgalmassá téve az ünnepi
ételek felhozatalát.
Ki-ki válassza ki a maga kedvencét :)
Hozzávalók:
Csirke-currys:
- 4 keményre főtt tojás
- 10 dkg csirkemell
- 75 g majonéz
- 1 teáskanál vaj
- negyed teáskanál currypor
- 1-2 csepp citromlé
- petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
Aszalt paradicsomos:
- 4 keményre főtt tojás
- 10 dkg olajban eltett aszalt paradicsom
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- néhány bazsalikomlevél
- só, őrölt bors
Petrezselymes-szalonnás:
- 4 keményre főtt tojás
- 50 g majonéz
- 4 szelet baconszalonna
- 1-2 marék petrezselyemzöld
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- Az összes tojást meghámozzuk, és félbevágjuk.
- Előkészítünk három tálikót, mindenikbe 4 főtt tojássárgáját teszünk.
- A csirkés töltelékhez a húst nagyon apró kockára felvágjuk, majd forró serpenyőben, a vajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, és hűlni hagyjuk. Ezután az egyik tálikóban összekavarjuk a majonézzel, a curryvel, meg a főtt tojássárgájával. A masszát citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
- A paradicsomos töltelékhez az aszalt paradicsomot lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, és összeturmixoljuk egy másik tálikóban a tojássárgájával, meg az olajjal. Sóval, borssal, apróra vágott bazsalikommal ízesítjük.
- A petrezselymes töltelékhez kikavarjuk a tojássárgáját apróra vágott petrezselyemmel, majonézzel, sóval, borssal ízesítjük. Száraz serpenyőben megpirítjuk a szalonnaszeleteket. A töltelékeket ezután a fél tojásokba töltjük, egy kisakanál segítségével, tálra rendezzük.
- Tálaláskor díszítjük: a húsosat petrezselyemzölddel, a paradicsomosat bazsalikommal, a petrezselymeset pedig apróra tördelt ropogós baconszalonnával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése