2014. június 7., szombat

Málnahabos krémes


A hagyományos, hőn szeretett, és gyakran készített francia krémesünket most feldobtam egy kis gyümölccsel. A málna üdítően savanykás íze nagyon jól kiegészíti az amúgy édes süteményt, és szerintem így sokkal kellemesebb. Nagyon kiadós sütemény, de nálunk még így is rekord idő alatt elfogy :)
A hosszú leírás senkit ne rémisszen meg, könnyű elkészíteni, és nem is annyira időigényes, mint amilyennek tűnhet.

Hozzávalók:

  • 40 dkg leveles tészta (fagyasztott)
  • 20 dkg málna
  • 1 liter tej + 1 dl
  • 400 ml habtejszín + 2 evőkanál
  • 25 dkg cukor + 1 evőkanál
  • 13 dkg liszt
  • 7 dkg étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 kis tasak zselatinpor (7 g)

Elkészítése:

  • A levelestésztát szobahőrmésékleten hagyjuk kiolvadni.


  • Elkészítjük a vaníliás krémet: a tojássárgáját kikavarjuk a cukor felével. Hozzáadjuk a lisztet, és egy kevés tejjel (az 1 literből) simára kavarjuk. A többi tejet feltesszük forrni.

    • Amikor a tej felforrt, a tojásos masszához öntjük, hozzáadjuk a vaníliát is, és habverővel, lassú tüzön, állandóan kavargatva, sűrű krémmé főzzük.
    • Ezután a vaníliás krémet langyosra hűtjük, közben megsütjük a tésztát.
    • A kiolvadt leveles tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és szép aranyszínűre sütjük. Én légkeverésen, 180 fokon sütöttem, kb 20-25 percig.
    • A vékony tészta hatalmasra nő sütés közben, ezért miután a sütőből kivettük, középen óvatosan vágjuk két lapra, az egyik a sütemény alja lesz, a másik a teteje. Az egyik lapot helyezzük szögletes tortakeretbe (az állítható, alj nélküli a legcélszerűbb), és állítsuk pontosan a tészta méretére.
    • 1 dl hideg tejet a zselatinporral elkeverünk, lassú tüzön felmelegítjük, hogy a zselatin felolvadjon (forralni nem szabad!). A langyos krémhez kavarjuk.
    • A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd egy fakanállal óvatosan a krémhez forgatjuk.
    • A krémet a tortakeretbe öntjük a tésztalapra, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg megdermed.
    • A málnát 1 evőkanál cukorral összeturmixoljuk, kiveszünk belőle 3 evőkanálnyit egy kis edénykébe, összekevarjuk a zselatinnal. Lassú tüzön felmelegítjük (forralni nem szabad!), hogy a zselatin feloldódjon, majd a málnapüréhez kavarjuk.
    • A tejszínt kemény habbá verjük, óvatosan belekavarjuk a málnát, majd a megdermedt krémre simítjuk.
    • Néhány percre hűtőszekrénybe helyezzük ezután a tortakeretet eltávolítjuk.
    • A sütemény tetejéhez szánt réteslapot egyenlő négyzetekre felvágjuk, a csokoládét mikróban összeolvasztjuk a csokoládéval. Zacskóba töltjük, a sarkán egy pici lyukat vágunk, ezzel megcsíkozzuk a négyzeteket. 
    • A sütemény tetejére helyezzük, hogy pontosan befedje, ezután vizes késsel szeleteljük.

    3 megjegyzés:

    sedith írta...

    Na, éppen most fejeztem be a krémeskészítést! :) Igaz, hagyományosat, de eperrel akartam készíteni, csak utolsó pillanatban mondtam: á, most mégsincs idegem, hogy komplikáljam a dolgot. :) Nagyon jól néz ki, isteni lehet. :)

    Edó írta...
    Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
    Edó írta...

    Én meg az elején gondoltam pontosan ugyanezt,hogy nem bonyolítom az életem :))Aztán mégis beraktam csvarnak azt a kis málnát.Sokkal finomabb!