2014. június 14., szombat

Epres joghurttorta


Ez a torta azért nem lett olyan szép, mert túl kevés zselatint raktam a krémhez, mivel teljesen más kiszerelésben vásároltam, mint ahogy szoktam. A receptben emeltem a zselatin mennyiségét, mert valójában ennyi szükséges. Másrészt, nagyon kevés idő alatt kellett elkészítenem, úgyhogy szó szerint csak összedobtam, még fotózni is alig volt időm.
Ízre nem tudom, hogy milyen volt, de aki kapta, nagyon örült neki, és állítása szerint nagyon finom.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
Az epres joghurtkrémhez:
  • 55 dkg sűrű natúr joghurt (görög)
  • 40 dkg tejföl
  • 50 dkg eper + 15 szem
  • 20 dkg cukor
  • 2 teáskanál vanília aroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tasak zselatinpor
A tetejére:
  • 10-15 dkg vegyes gyümölcs: eper, málna, és szeder (természetesen, ezt nem kell betartani, nekem ezek voltak kéznél)
  • citromfű

Elkészítése:


  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra (alsó-felső sütés)
  • A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét mixerrel majdnem kemény habbá verjük. Ekkor lassan adagolva hozzá a cukrot, kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, ezután a lisztet.
  • A masszát egy 24 cm-es átmérőjű kerek tortaformába öntjük, majd tűpróbáig sütjük. A piskótát a formában hűlni hagyjuk, ezután a keretet eltávolítjuk, megmossuk.
  • A krémhez az epret megmossuk, összeturmixoljuk.
  • Egy nagy tálban összekavarjuk a tejfölet, a joghurtot, a cukrot, a vaníliát, meg a citromhéjat.
  • A zselatinport egy kis edénykében elkeverjük kb 1 dl eperpürével, majd lassú tüzön összemelegítjük (forralni nem szabad!). Ezután a krémhez kavarjuk a maradék eperpürével együtt.
  • A kihűlt pirkótát visszahelyezzük a tortakeretbe, a forma oldalát pedig szorosan kirakjuk félbevágott eperrel.
  • Óvatosan beleöntjük a krémet, és hűtőszekrénybe helyezzük, amíg teljesen megdermed.
  • Ekkor eltávolítjuk a keretet, a torta tetejét pedig tetszés szerint gyümölcsökkel, citromfűvel díszítjük.

5 megjegyzés:

Katalin írta...

De szép lett!

sedith írta...

Itt a bejegyzésnél nem jelenik meg nekem a kép, csak kicsiben látom, az irányítópultnál, de abban semmi hiba nem látszik.

Múltkor én is megjártam egy tortával, hogy túl kevés zselatint raktam bele, de az az én hibám volt. Nem recept szerint dolgoztam, hanem saját kútfőből hoztam össze a tortát, és ilyenkor mindig gondban vagyok a zselatinmennyiséggel, mert azt sem szeretném, ha elfolyna a torta, de gumivá sem szeretném változtatni. :D :P

Hanem bocs', de éppen azért kell grammban megadni a zselatinpor mennyiségét, mert mindenki más-más kiszerelésben veszi, nem tudhatod, kinek mekkora a tasakja. :) Én már egy jóideje pl. a 15 g-os kiszerelésűt veszem.

Edó írta...

Én is saját kútfőből veszem a recepteket,éppen ezért nem tudtam a zselatint kimérni,mert nagy kiszerelésben volt.A kcisi tasakosat szoktam venni, 10 g, fél liter folyadékhoz.Nálam ez az irányadó.

Edó írta...

Köszönöm,Katalin!

sedith írta...

Edó, nincs digitális mérleged? Mert akkor könnyű lenne kimérni! De szerintem neked van. :) Én is ezzel a "mértékegységgel" dolgozom, és úgy számoltam, hogy 4 dl joghurtnak, 4 dl felvert habtejszínnek + 1 sűrűre fúzött pudingnak elég kellene legyen a 20 g. De nem volt elég. 30-cal jó lett.