A cseresznye saláta (vagy cseresznye salsa) az egyik nagy kedvencem ilyenkor, sült hús mellé. Hagyományosan koriandermaggal készítem, s mivel most ez nem volt, ezért egy teljesen újszerű, meglepően finom ízesítés alakult ki. Azért írom, hogy alakult, mert a kertből jövet, az utamban találtam egy kis kaprot, s gondoltam, magammal viszem inkább, minthogy letapossuk. Így történt, hogy a kapor is a cseresznyéhez került, ha már nem volt koriandermag. Még a gyerekek is meglepődtek, mennyire finom ez így. Sőt, belekavartuk a nagy adag, frissen készített salátához (saláta, paprika, paradicsom, zöldhagyma), de erről egy következő receptben írok majd. Mert megér az egy külön bejegyzést :)
A húshoz én joghurtos pácot készítettem, mert így szeretjük a legjobban (omlós lesz a hús), de lehet másként is bepácolni, a fűszerezést is ki-ki a kedve szerint alakíthatja.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb csirkemell filé
- 1 kis doboz sűrű natúr joghurt
- 2-3 evőkanál citromlé
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 1-1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld és majoránna
- 1 teáskanál mustár
- só, őrölt bors
A cseresznye salátához:
- 30 dkg magozott cseresznye
- 1 csokor kapor
- 1 zöldhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- kevés citromlé
- csipetnyi só
Elkészítése:
- A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, és a kés nyelével egy vágódeszkán kicsit megütögetjük (klopfolás helyett). Egy tálba rakjuk, őrölt borssal megszórjuk, majd összekavarjuk a joghurttal, az olajjal, a citromlével, meg a fűszerekkel. Fóliával letakarjuk, és 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük. A legjobb egy éjszakára.
- Ezután megsózzuk, majd tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Vigyázni kell, mert a csirkemell hamar kiszárad, ha túlsütjük.
- Közben elkészítjük a cseresznye salátát: egy tálikóban a cseresznyét összekavarjuk a karikára vágott hagymával, az apróra vágott kaporral, illetve sóval, olajjal, citromlével ízesítjük.
- A sült csirkemellet friss zöldsalátával, és a kapros cseresznye salátával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése