Nem mondom, hogy egy gyorsan elkészíthető, egészséges kategória, ilyen fajta ételt éppen ezért nagyon ritkán készítek. A gyermekek kedvéért sütöttem fasírtot, mert említették a minap. Aztán kicsit feltúrbóztam az ételt ezzel-azzal :) Nagyon finom lett, szerették.
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 50 dkg sertéscomb
- 7,5 dkg füstölt szalonna
- 1 zsemle
- 1 tojás
- 2 zöldhagyma (vagy két fej hagyma)
- 1 piros színű paprika
- 3-4 evőkanál tej
- 6 evőkanál olaj
- 2 cikk fokhagyma
- 1 teáskanál mustár
- só, őrölt bors
A krumplisalátához:
- 75 dkg újkrumpli
- 2 tojás
- 1 zöldhagyma
- 1 lédús alma
- 1/4 liter zöldségalaplé (vagy víz és ételízesítő)
- 2-3 evőkanál balzsamecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 kis csokor metélőhagyma (snidling)
- 1 teáskanál mustár
- só, őrölt bors
- kevés zöldsaláta a tálaláshoz
A mandulás vajhoz:
- 5 dkg vaj
- 3-4 evőkanál mandula
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, megmossuk, és enyhén sós ívzben megfőzzük. Leszűrjük, hűlni hagyjuk.
- A tojást keményre főzzük, a zsemlét a tejbe beáztatjuk.
- Karikára vágjuk a hagymát (szárastól), felfőzzük az alaplében, hűlni hagyjuk.
- Nem túl vékony karikára vágjuk a krumplit, egy tálba helyezzük, megsózzuk, olajjal meglocsoljuk, és őrölt borssal megszórjuk. A hagymás léhez kavarjuk a mustárt, a balzsamecetet, majd a krumplira öntjük. A megmosott, apróra vágott almát is beletesszük, és óvatosan összeforgatjuk. Apróra vágott metélőhagymával megszórjuk, illetve ha szükséges, megsózzuk.
- Egy serpenyőben 1 evőkanál olajon megpirítjuk a kockára vágott szalonnát és fokhagymát, a karikára vágott hagymával. A paprikát megmossuk.
- Ezután húsörlővel ledaráljuk a húst, a hagymás szalonnát, a tejbe áztatott zsemlét, a paprikát, majd a masszához adjuk a nyers tojást, mustárt, sót, borsot, és kézzel alaposan összegyúrjuk.
- Húspogácsákat formázunk, és 4 evőkanálnyi forró olajon, egy serpenyőben szép pirosra sütjük, majd kiszedjük.
- A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta az apróra tört mandulát.
- Tálalás: egy tányérra szedünk húspogácsát, meglocsoljuk mandulás vajjal, mellé helyezünk a krumplisalátából, a tetejére pedig szeletekre vágott főtt tojást és zöld salátát helyezünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése