Gondoltam, kicsit megmutatom, miből főzök, vagyis milyen fűszerekkel ízesítek. A zöldfűszerek a gyengéim, még a konyhaasztalon is rendszerint citromfű, vagy snidling díszeleg :)
Maga a fűszerkert nem egy nagy puccosan berendezett hely, a növények nem sorakoznak katonás rendben. 2-3 évvel ezelőtt hoztam egy-egy palántot, kiültettem, aztán hagytam őket érvényesülni, nem ültetgettem át, mert eddig jól megvannak.
Egyre szebbek, egyre több van, én pedig egyre jobban imádom őket! :) Számomra a friss fűszer az étel lelke, nálam minden étel alapját a fűszer képezi. Magyarán, általában a fűszer a kiindulópont az ételeinkhez, csak leszaladok a kertbe, amit pedig találok, azzal főzök. Tárkonyos krumplilevest. Csorbát léstyánnal. Kapros-ordás palacsintát, vagy pörkölteket. Petrezselymes újkrumplit. Bazsalikomos bruschettát. Majoránnás csirkét. Snidlinges, korianderes friss salátákat.Vagy citromfüves-mentás teát :)
Természetesen, a variációk száma a végtelen, de mindenképp óriási segítség, ha van az embernek saját fűszerkertje. Az a legjobb benne, hogy bármilyen egyszerű ételhez elegendő egy-egy friss fűszer ahhoz, hogy mennyei legyen.
|
Csokros petrezselyem (díszpetrezselyem) |
|
Léstyán |
|
Kapor |
|
Majoránna |
|
Koriander |
|
Bazsalikom (nemrég ültettem, még nem terjedt el) |
|
Csombor |
|
Tárkony |
|
Snidling kivirágozva (metélőhagyma) |
|
Oregánó- magból palánta, ami nem fejlődött, és véletlenül az udvaron maradt, most meg úgy látszik, mégis lesz valami |
|
Citromfű |
|
Menta |
Tárkony, léstyán már jól elbokrosodott, levágtam, fagyóba raktam, később újrahajt mindkettő.
Kaporból is rengeteg nőtt, nagy csomag már a fagyóban.
1 megjegyzés:
Én is egyre gyakrabban használok zöld fűszereket, az biztos, hogy tökéletessé teszik az ételeket.Nekem nincs külön fűszerkertem, de anyuéknál a kertben van lestyán, kapor, csombort, citromfű, menta, zsálya,petrezselyem én meg cserépbe ültettem bazsalikomot (lilát is, amit nemrég kaptam Évától), metélőhagymát (bár cserépben nem fejlődik úgy), levélpetrezselymet.
Megjegyzés küldése