2013. március 24., vasárnap

Reteklevél pesto teljes kiörlésű tésztával



Első alkalommal készítek ételt reteklevélből, pedig régóta tudom, hogy fogyasztható. Nagy kár, hogy eddig nem tettem, mert nagyon finom, szerettük. Rövid ideig tart a zsenge retek szezonja, ezért érdemes kihasználni, mert a levelében is igen sok értékes tápanyag található, főleg ha nyersen fogyasztjuk.
Ez egy nagyon könnyű, finom és egészséges tésztaétel, de reteklevélből készíthetünk még főzeléket és levest is. Csak a zsenge leveleket használjuk fel, akárcsak a csalán esetében.
Pirítóssal is nagyon finom, tápláló!

Hozzávalók:

  • 5 dkg zsenge reteklevél (kb 3 kötés retek levele)
  • 0,5 dl extra szűz olívaolaj
  • 0,5 dl víz
  • 2 evőkanál héjatlan mandula
  • 3 dkg reszelt sajt
  • 1 cikk fokhagyma
  • só, őrölt bors
Elkészítése:
  • A zsenge leveleket megmossuk, a mandulát pedig száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
  • Az összes hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  • Kifőtt teljes kiörlésű tésztával fogyasztjuk - a fotón ősbúzából készült teljes kiörlésű fodros tészta látható.
  • A tetejét megszórhatjuk egy kevés sajttal, illetve szükség szerint megsózhatjuk.
  • Ha gyenge a fokhagyma, tehetünk hozzá 2 cikket is. Legjobb, ha parmezán sajtot használunk, de más, karakteres ízű sajt is jó hozzá. Mandula helyett fenyőmagot, vagy diót használhatunk.
Tipp: Ha héjas mandulánk van, először blansírozzuk: a mandulát néhány másodpercre fövő vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és összesúroljuk, hogy a héja leváljon.

1 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon guszta !Ki fogom próbálni.