Első alkalommal készítek ételt reteklevélből, pedig régóta tudom, hogy fogyasztható. Nagy kár, hogy eddig nem tettem, mert nagyon finom, szerettük. Rövid ideig tart a zsenge retek szezonja, ezért érdemes kihasználni, mert a levelében is igen sok értékes tápanyag található, főleg ha nyersen fogyasztjuk.
Ez egy nagyon könnyű, finom és egészséges tésztaétel, de reteklevélből készíthetünk még főzeléket és levest is. Csak a zsenge leveleket használjuk fel, akárcsak a csalán esetében.
Pirítóssal is nagyon finom, tápláló!
Hozzávalók:
- 5 dkg zsenge reteklevél (kb 3 kötés retek levele)
- 0,5 dl extra szűz olívaolaj
- 0,5 dl víz
- 2 evőkanál héjatlan mandula
- 3 dkg reszelt sajt
- 1 cikk fokhagyma
- só, őrölt bors
Elkészítése:
- A zsenge leveleket megmossuk, a mandulát pedig száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
- Az összes hozzávalót botmixerrel összeturmixoljuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Kifőtt teljes kiörlésű tésztával fogyasztjuk - a fotón ősbúzából készült teljes kiörlésű fodros tészta látható.
- A tetejét megszórhatjuk egy kevés sajttal, illetve szükség szerint megsózhatjuk.
- Ha gyenge a fokhagyma, tehetünk hozzá 2 cikket is. Legjobb, ha parmezán sajtot használunk, de más, karakteres ízű sajt is jó hozzá. Mandula helyett fenyőmagot, vagy diót használhatunk.
Tipp: Ha héjas mandulánk van, először blansírozzuk: a mandulát néhány másodpercre fövő vízbe dobjuk, majd egy tiszta konyharuhára kiszedjük, és összesúroljuk, hogy a héja leváljon.
1 megjegyzés:
Nagyon guszta !Ki fogom próbálni.
Megjegyzés küldése