Emlékszem, tini éveimben is mindig vargabélest vettem a cukrászdában, amikor Székelyudvarhelyen jártam a tanítóképzőt.
Nagyon szeretem most is, a palacsinta és a rétes mellett ő a következő nagy kedvenc. Ezt nővérkémmel ketten készítettük. Nagyon fincsi!
Hozzávalók:
- 20 dkg cérnametélt
- 1 csomag réteslap (40 dkg)
- 70 dkg tehéntúró
- 2,5 dl kefír
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 15 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 1-2 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- A mazsolát langyos vízbe beáztatjuk.
- A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.
- A túrót kikavarjuk a cukorral, a kefírrel (vagy tejföllel), a tojások sárgájával, meg a puha mazsolával. Ízesítjük vaníliával és citromhéjjal, majd összekavarjuk a kifőtt tésztával.
- Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.
- Egy 40x30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belehelyezünk egy réteslapot.
- Beleöntjük a túrós tölteléket, szépen elsimítjuk, majd befedjük a másik réteslappal.
- 180 fokos sütőben (légkeveréses 160 fok, kb 30 perc) 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Porcukorral megszórva tálaljuk. Langyosan a legfinomabb.
Hasonlóképp készült ez a finom ordás metélt is, talán még izgalmasabb, még különlegesebb a zorda miatt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése